(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Deti po ťažkých popáleninových úrazoch sa budú zotavovať v tábore
@ Aktuálne -> Zdravie     Jun 22 2008 - 17:24 GMT
(TASR) - Deti po ťažkých popáleninových úrazoch sa budú od pondelka 23. júna týždeň zotavovať v Zlatej Idke v okrese Košice-okolie. Rehabilitačný tábor pre nich pripravila Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice Košice-Šaca.

Tábor organizuje klinika už od roku 1994, keďže 30 percent z liečených pacientov sú deti. Priemerná účasť je 20 chlapcov a dievčat. Tento rok sa ich prihlásilo z celého Slovenska 14, vrátane bratislavskej kliniky popálenín.

Deti v dôsledku jaziev a iných hendikepov po úrazoch majú zábrany prezliecť sa na hodinu telocviku alebo venovať sa na verejnosti letným záľubám, ako napríklad kúpaniu, uviedol prednosta kliniky Ján Babík.

Intenzívny rehabilitačný program pod dozorom lekára, rehabilitačných a zdravotných sestier má podľa prednostu nielen zlepšiť stav jaziev a fyzickú výkonnosť dieťaťa, ale v spoločnosti rovesníkov s podobným postihnutím prispieť k zlepšeniu psychickej kondícii, pomôcť odbúrať bariéry, s ktorými si niekedy nevedia poradiť rodičia, ale aj psychológovia.

Už tri razy absolvovala tábor Angelina Kňažeková. "Starali sa o nás, hlavne o popálené miesta, mali sme masáže, bazény, vírivky. Každé ráno sme behali okolo celej Šíravy. Bolo super, nehanbila som sa byť v plavkách, pretože aj iní mali jazvy. Dodnes sme na seba nezabudli, píšeme si, voláme si," spomína si na prvý pobyt pacientka.

Rehabilitačné tábory organizujú šačianski zdravotníci za pomoci dobrovoľníkov. Keďže väčšina detí pochádza zo sociálne slabších skupín obyvateľstva, dve tretiny prostriedkov hradí Občianske združenie pre liečbu popálenín, ktoré existuje popri klinike popálenín.

Myšlienka vytvoriť pre deti po termickom úraze a mnohopočetných rekonštrukčných operáciách možnosť pravidelného stretávania sa, pochádza z European Burns Association, ktorá podobné rehabilitačné pobyty usporadúva už dlhodobo. Liečba detských pacientov takto nekončí za dverami nemocnice, uviedla jej hovorkyňa Denisa Vančíková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/