(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V košickej Frucone začala konzervárenská sezóna
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 23 2008 - 08:49 GMT
(TASR) - Spracovaním čerešní začala v týchto dňoch Frucona, a. s., Košice, konzervárenskú sezónu vo svojej prevádzke v Obišovciach v okrese Košice-okolie. Na rad postupne prídu višne, marhule a uhorky, ktorých spracujú najviac, ale aj ďalšie druhy ovocia a zeleniny, ako sú kapusta, paprika či červená repa.

Denná spracovateľská kapacita liniek závodu s takmer storočnou tradíciou je 14 až 20 ton. Na domáci trh dodajú košickí konzervári približne 2000 ton výrobkov z ovocia a zeleniny, čo je viac ako vlani. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ Frucony Ján Király.

Pri linkách bude pracovať v sezóne približne pol stovky zamestnancov spoločnosti, uplatnenie nájde aj niekoľko desiatok sezónnych robotníkov z radov študentov či dočasne nezamestnaných.
Košická Frucona je už jedinou významnou spracovateľskou kapacitou na východnom a sčasti aj strednom Slovensku. Surovinu nakupuje v rozsahu 70 % v zahraničí, najmä v Maďarsku z oblastí blízko hraníc a v Poľsku. Robí tak hlavne kvôli lepším nákupným cenám. Podľa Királyho to svedčí o lepšej podpore poľnohospodárstva u našich severných a južných susedov.

"Pred 20 rokmi bol pomer surovín nakupovaných doma a v zahraničí opačný ako teraz. Záujem o pestovanie ovocia a zeleniny v regióne však postupne ožíva a spracovateľom sa hlásia noví dodávatelia," dodal Király.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/