(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Magneti Marelli otvorí v Kechneci v júli nový závod na elektrokomponenty
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 24 2008 - 16:13 GMT
TASR) - Približne 3000 pracovných miest vytvorilo k dnešnému dňu 18 zahraničných a domácich investorov v Priemyselnom parku v Kechneci, okres Košice - okolie. Už v polovici júla má rozbehnúť produkciu závod talianskej nadnárodnej spoločnosti Magneti Marelli na výrobu elektronických súčastí do áut - prístrojových panelov, palubných počítačov a navigačných systémov.

V tomto roku zamestná spoločnosť 50 až 60 ľudí a po plnom nábehu v roku 2011 to bude až 400 zamestnancov, informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ závodu Eric le Bayon.

Len do výrobnej haly, ktorá už stojí, investovali 13 miliónov eur (393,9 milióna Sk) a v ďalších piatich rokoch to budú investície do technológií ročne približne päť miliónov eur (151,5 milióna Sk).

Pôjde o najväčší závod divízie Magneti Marelli Electronics Systems, v ktorom rátajú aj s výskumno-vývojovým strediskom. Spoločnosť ho postavila, lebo potrebuje zvýšiť svoju výrobnú kapacitu v Európe, aby čelila rastúcim aktivitám a obchodným príležitostiam, zdôraznil Bayon.

Po rozbehnutí závodu bude Magneti Marelli vyrábať v Kechneci približne šesť miliónov elektronických prístrojov ročne. Bude mať najnovšie technológie a takmer automatické linky, ktoré môžu zmontovať 100.000 elektronických komponentov za hodinu.

Magneti Marelli dosiahla v roku 2006 obrat 4,5 miliardy eur (136,35 miliardy Sk) a zamestnávala 25.000 ľudí v 16 krajinách.

Starosta Kechneca informoval, že na obzore sú ďalší traja významní a zaujímaví investori zo zámoria, ale zatiaľ sa nedohodli so štátom. "Mená nemôžem prezradiť, lebo sme uzavreli dohodu o mlčanlivosti. V jednom prípade som už podpísal zmluvu o budúcej zmluve a v ďalšom prípade takúto zmluvu pripravujeme. Myslím, že to bude obrovský prínos jednak pre slovenskú ekonomike, jednak pre priemyselný park," uviedol Konkoly.

O tom, že sa investorom v PP darí a plánujú rozširovať svoje aktivity, svedčili aj prezentácie doterajších výsledkov a zámerov takých významných firiem ako Getrag Ford Transmissions, Keunz-SK, či V.O.D.S.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/