(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bezplatnú zdravotnú starostlivosť môžu upravovať nariadenia i opatrenia
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 02 2008 - 12:44 GMT
(TASR) - Základné ústavné právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť môžu naďalej upravovať nariadenia vlády SR i opatrenia Ministerstva zdravotníctva SR. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS) SR na verejnom pojednávaní.

S návrhom na začatie konania sa na ÚS obrátila v máji 2005 skupina poslancov Národnej rady SR. ÚS už vo veci tzv. liečebného poriadku rozhodol nálezom z roku 1997, keď argumentoval, že podmienky bezplatnej zdravotnej starostlivosti musia mať zákonnú úpravu. "Iná než zákonná úprava je porušením ústavnosti," uvádza sa v náleze súdu.

"Následne bol liečebný poriadok prijatý v podobe zákona. Počas reformy ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca sa opäť dostal do podzákonnej formy, čo sme v roku 2005 napadli ako protiústavné," povedal TASR právny zástupca navrhovateľov Ondrej Škodler, podľa ktorého sa dnešné rozhodnutie ÚS pacientov v praktickom význame nedotkne.

Napadnutý bol zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti a nariadenie vlády, ktorým bol vydaný Katalóg zdravotných výkonov, kam patria opatrenia Ministerstva zdravotníctva SR vrátane vydania zoznamu liekov a liečiv, zoznamu dietetických potravín, zoznamu zdravotníckych pomôcok.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/