(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Plénum dnes zastavilo konanie o ZP ako akciových spoločnostiach
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 02 2008 - 12:53 GMT
(TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes zastavil konanie vo veci návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorí v máji 2005 namietali neústavnosť formy zdravotných poisťovní ako akciových spoločností a vytváranie zisku z verejného zdravotného poistenia. Vo zvyšných častiach návrhu predkladateľov ÚS nevyhovel.

ÚS dnes zastavil konanie vo veci akciovej spoločnosti z dôvodu, že napadnuté ustanovenia zákona už boli novelizované alebo išlo o ustanovenia s časovo obmedzenou pôsobnosťou. "Skutočnosť, že zákonodarca zvolil právnu formu akciovej spoločnosti, neznamená, že garantovanie ústavy je ohrozené. Aj keď ide o vykonávanie zdravotného poistenia inými subjektmi, akými sú klasické subjekty verejného práva, konečným garantom ústavy zostane štát," uvádza sa v komuniké k rozhodnutiu. Vo zvyšnej časti návrhu, ktorá sa týkala legislatívno-technických ustanovení zákona o zdravotných poisťovniach, ÚS nevyhovel.

Zdravotné poisťovne sa na akciové spoločnosti transformovali v novembri 2004, keď vstúpil do platnosti nový zákon o zdravotných poisťovniach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/