(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Odštartovali 13. ročník splavovania zemplínskych riek Návraty
@ Aktuálne -> Región     Jul 04 2008 - 17:13 GMT
(TASR) - Trinásty ročník splavovania zemplínskych riek Návraty, ktoré pripravuje rovnomenné občianske združenie (OZ), odštartovali dnes v Michalovciach. Za najťažší úsek v dåžke 31 kilometrov označil František Džuppa z OZ Návraty práve dnešnú trať. Desiatky lodí so svojimi kormidelníkmi splavia Laborec k sútoku Uhu, kde sa pripoja aj vodáci z Pinkoviec a Senného. Noc strávia pri vojanskej hati.

Podujatie je vždy spojené so sviatkom vierozvestov, čo pripomína návrat k tradíciám sv. Cyrila a sv. Metoda.


"Cieľom Návratov je spojiť ľudí do jedného celku. Mnohí sa sem radi vracajú práve kvôli tomu, že nerozhoduje vierovyznanie, politická príslušnosť ani národnosť, teda či sú Slováci, Maďari, Rusíni, Rómovia a pod.," uviedol dnes pre TASR Džuppa.

Sobotňajšia (5. júla) 21-kilometrová trasa sa začne slávnostným ceremoniálom posvätenia lodí a vzdania úcty sv. Cyrilovi a Metodovi. Počas dňa absolvujú účastníci splavu sútok Laborca s Latoricou a Ondavou, neskôr sa spoja na Bodrogu. Plavba končí pri obci Zemplín. Splav vyvrcholí v nedeľu 6. júla v Strede nad Bodrogom.

Súčasťou splavu je aj bohatý kultúrny program, ktorého sa každoročne zúčastnia stovky ľudí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/