(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na východ od západu.
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 22 2008 - 10:55 GMT
Výstava Na východ od západu (kurátor Peter Markovič) prezentuje výber z tvorby súčasnej najmladšej slovenskej a východoslovenskej generácie výtvarných umelcov. Generačne blízki autori Lucia Dovičáková, Kamil Kozub Peter Králik, Eva Krutáková, Barbara Kubániová, Matúš Lányi, Martin Moflár, Boris Sirka. Marián Straka, Erik Šille, Boris Vaitovič, Ján Vasilko a Vlasta Žáková predstavujú absolventov Katedry voľných umení a intermédií košickej Fakulty výtvarných umení alebo v dvoch prípadoch absolventov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Súčasná mladá generácia košických autorov, resp. autorov spojených s košickým prostredím predstavuje výrazný fenomén súčasného sloven-ského umenia a to predovšetkým maľby. Výrazný vzostup generácie sa všeobecne spája s nomináciou Jána Vasilka na Cenu Oskára Čepána v roku 2005.

Diela trinástich vystavujúcich autorov v dominantnej miere prezentujú jednotlivé výtvarné programy so zreteľnou prevahou zastúpenia veľkoplošnej maľby. V kontexte výstavy je za-stúpený tiež videoart, experimentálna forma veľkoplošnej grafiky, textilná tvorba a inštalácia, pripravená na nádvorí Východoslovenskej galérie. Výtvarné programy poukazujú na výraznú rôznorodosť aplikovaných prostriedkov a umeleckú individualitu tvorcov bez odkazov na možné spoločné programové zhody. Projekt prezentácie autorov, spojených s košickou scénou reaguje predovšetkým na prítomnosť diferencovanej generácie, ktorú spája východoslo-venské a košické prostredie, z ktorého (s dvoma výnimkami) pochádzajú a v ktorom v rozhodujúcej miere získali výtvarné vzdelanie.

Výstava bola otvorená 18. júla 2008 o 17.00 hod v priestoroch Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 v Košiciach a potrvá do 7. septembra 2008.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/