(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Môj názor - Jozef Ondáš, T-Systems
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jul 28 2008 - 11:41 GMT
(TASR) - Vstup Slovenska do európskej menovej únie bude podľa Jozefa Ondáša, konateľa košickej spoločnosti T-Systems zameranej na informačné technológie znamenať predovšetkým odstránenie kurzového rizika voči euru a firme odpadnú kurzové rozdiely spôsobené nákupom a predajom v eurách.

Za pozitíva eurozóny považuje Ondáš aj zníženie nákladov na konverziu meny a zvýšenie cenovej transparentnosti.

"Pre nás ako firmu zameranú na vyvoz služieb v oblasti informačných technológií bude prechod na euro znamenať podstatne zníženie administratívnej náročnosti v účtovníctve, riadení financií, reportingu, plánovaní a príprave konsolidácie v rámci materskej spoločnosti," zdôraznil konateľ.

Ondáš však zároveň očakáva, že v SR dôjde k tlaku na ceny a výsledkom bude pravdepodobne vyššia miera inflácie, čo sa prejaví v osobných nákladoch. Pripomenul, že pre firmu bude euro znamenať aj dodatočné náklady na administratívne kapacity súvisiace s prípravou na novú menu, hlavne v úprave účtovného a mzdového softvéru.

"V makroekonomických dopadoch úrokové miery budú po zavedení eura kopírovať úrokové miery stanovené Európskou centrálnou bankou, čím Národná banka Slovenska tak trocha stráca možnosť korigovať cenu peňazí na trhu," uviedol konateľ T-Systems.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/