(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Šaci už komunikujú bezsnímkovo
@ Aktuálne -> Medicína     Aug 05 2008 - 18:00 GMT
(TASR) - Nemocnica v Košiciach-Šaci má nový zobrazovací a komunikačný systém - Picture Archiving and Communication System (PACS). Zlepšila sa kvalita, rýchlosť a presnosť prenosu RTG dokumentácie z röntgenového oddelenia, pracoviska počítačovej tomografie a mamografie.

"Po spracovaní obrazov laborant odošle do systému RTG obrazy priamo z RTG vyšetrovne. CT vyšetrenie spracuje lekár, rádiológ a obrazovú dokumentáciu odošle do systému PACS. V nemocničnom informačnom systéme (NIS), ktorý spája všetky oddelenia a kliniky, je odoslaný aj popis vyšetrenia. Okrem rýchlosti prenosu sa zvyšuje komfort vzájomnej konzultácie nálezov priamo cez telefón," vymenovala niekoľko výhod nového systému Tatiana Schnellyová, primárka röntgenového oddelenia.

RTG dokumentácia na CD nosičoch si zachováva dlhodobo vysokú kvalitu a je uľahčené jej prenášanie na pracoviská iných nemocníc. Znížením počtu opakovaných expozícií sa znižuje dávka žiarenia pre pacienta.

Nemocnica v Šaci, ktorá je spolu s ďalšími 39 nemocnicami zapojená do systému T3C, využíva digitalizáciu a PACS. "Tieto spojenia umožňujú priamo z pracovnej stanice odoslať obrazovú dokumentáciu na pracovnú stanicu röntgenového oddelenia inej nemocnice, čo umožní kvalitnú a rýchlu konzultáciu," povedala hovorkyňa nemocnice Denisa Vančíková, podľa ktorej nemocnica ušetrí finančné prostriedky obmedzením nákupu filmového materiálu a chemikálií a pri ich zníženej spotrebe bude šetriť životné prostredie. "Sme veľmi radi, že sme sa stali súčasťou tzv. bezsnímkových nemocníc," uviedol riaditeľ nemocnice Juraj Vančík.

Priame náklady na implementáciu PACS, približne 6,4 milióna Sk (212 441 eur), investovala nemocnica. Nepriamou investíciou sú podľa Vančíkovej náklady spojené s postupnou informatizáciou pracovísk a nutným prístrojovým dovybavením.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/