(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
SLOVENSKÝ RAJ: Záplavy zmenili reliéf niektorých tiesňav
@ Aktuálne -> Doprava     Aug 07 2008 - 19:52 GMT
(TASR) - Záplavy spred dvoch týždňov zmenili reliéf niektorých tiesňav v Slovenskom raji. "Z prírodného hľadiska mali aj pozitívny vplyv, keďže voda vymyla a vybielila štrk v v kotloch a misách na dne roklín a zmenila korytá. Je to prírodný proces. Niekde sa vytvorili štrkové naplaveniny, inde výmole. Po biologickej stránke sa rokliny vyčistili," konštatoval riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Bedøich Hájek. Spresnil, že v súčasnosti sú už rokliny prístupné pre turistov s výnimkou rokliny Veľký Sokol, ale aj spodnej časti Sokolej doliny, kde sa v súčasnosti pracuje, takže je predpoklad že celú dolinu sa podarí sprístupniť do konca týždňa.

"Vďaka nesmiernemu úsiliu ľudí sa podarilo do týždňa sprístupniť Suchú Belú a Piecky, kde sú aj štvormetrové nánosy bieleho štrku. Doliny sú teraz nádherné. Nepodarilo sa nám doposiaľ spriechodniť Veľký Sokol, kde sme chceli urobiť ešte priechody medzi Podleskom a Pílou. Myslím, že do budúceho piatku by sa mohlo podariť sprístupniť aj túto roklinu," povedal pre TASR šéf mikroregiónu Slovenský raj Štefan Labuda.

Náčelník oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj Peter Bulej doplnil, že turisti sa denne zaujímali o stav chodníkov po záplavách, o uzávery a postup spriechodňovania roklín. Podľa jeho odhadu práce na likvidácii následkov záplav v rokline Veľký Sokol môžu trvať približne dva týždne. Sokoliu dolinu a Biely potok sa možno podarí sprístupniť ešte v závere tohto týždňa, prípadne v úvode budúceho.

Po nedávnych záplavách zažíva Slovenský raj opäť turistický boom. Podľa Labudu návštevnosť tradične graduje v druhej polovici leta. Očakáva, že tohtoročná letná sezóna sa napokon vyrovná vlaňajšej aj napriek júlovým záplavám.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/