(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Galérii Veritas pripravujú výsravu Na spoločných cestách - Közös utakon
@ Kultúra -> Výstavy     Aug 08 2008 - 10:36 GMT
V Galérii Veritas pripravujú výstavu pod názvom: Na spoločných cestách - Közös utakon. Vernisáž sa uskutoční 21. augusta 2008,

Vystavujúci umelci sú členmi združenia KIPE 13, teda Združenia výtvarných umelcov a umeleckých remeselníkov XIII. obvodu hlavného mesta Maďarska Budapešť. A akú má toto združenie spojitosť s Mestskou časťou Košice – Juh.
Medzi samosprávami Košice – Juh a XIII. obvodom Budapešť sa od roku 2000 uskutočňuje partnerská spolupráca. Spolupráca je, myslíme si to na oboch stranách, aktívna a úspešná. Počas tejto doby sa uskutočnilo veľa rozmanitých spoločných akcií v oblasti kultúry, športu, akcie pre mládež, aj seniorov, odborné výmeny, atď.

Jednou z konkrétnych spoločných akcií, na ktorú veľmi radi spomíname v Košiciach aj v Budapešti, bola výstava štyroch košických výtvarných umelcov reprezentujúcich Mestskú časť Košice – Juh v auguste 2006 v galérii s názvom Újlipótvárosi Klub – galéria, ktorá patrí samospráve XIII.obvodu Budapešti. Výber z tvorby košických umelcov, ktorý bol pestrý (výtvarné diela aj paličkovaná čipka) sa stretol v Budapešti s pozitívnym ohlasom a úspechom. Preto sme si sľúbili, že výstavu uskutočníme recipročne aj my v Košiciach pre výtvarníkov z partnerského XIII.obvodu. Od uskutočnenia výstavy v Budapešti sme boli v kontakte s predsedom združenia KIPE 13, Józsefom Szathmárym.

A tak sa nám v spolupráci s kolegami z Úradu starostu XIII.obvodu a z KIPE 13 podarilo dospieť až k otvoreniu výstavy KIPE 13 v Košiciach. Sme radi, že sme mohli túto výstavu spoločne zorganizovať, ako sme si to pred dvoma rokmi sľúbili. Naše partnerské vzťahy a spolupráca sa tak opäť posunula na ďalší stupeň.
V krátkosti by sme radi predstavili združenie KIPE 13, ktorého v úvode uvedení členovia na tejto výstave prezentujú svoju tvorbu:

Združenie KIPE 13 je členom Maďarského združenia výtvarných spolkov. Vzniklo v roku 1990, s podporou samosprávy XIII. obvodu Budapešť, združujúc výtvarných umelcov aj umeleckých remeselníkov, ktorí tvorili, žili, alebo boli inak spätí s XIII. obvodom. Samospráva tohto obvodu vzhľadom na bohatú kultúrnu históriu tejto časti Budapešti vždy podporovala umelecký život na svojom území. Aktivita samosprávy sa premieta v podpore vznikajúcich galérií, organizovaní výstav, aj stretnutí výtvarných umelcov. V XIII.obvode pôsobí viac ako 200 výtvarných umelcov, ktorých tvorba sa nesie v rôznom umeleckom štýle, sú rozličného obzoru a pohľadu. Preto často nazývajú XIII. obvod aj „obvodom umelcov“. Napriek rôznorodosti pohľadov umelcov ich charakterizuje jedno spoločné – život a tvorba v XIII. obvode, čo ich vlastne zjednocuje. Združenie má svoje domovské sídlo v spomínanej Újlipótvárosi Klub galérii, ktorá vznikla v r.1994 spoločným pričinením miestnej samosprávy a výtvarných umelcov z obvodu a dnes je dôležitým centrom umeleckého života XIII.obvodu. V galérii vystavujú svoje diela v prvom rade umelci žijúci a tvoriaci v obvode, ale aj umelci pozvaní z iných miest či krajín – napríklad spomínaná výstava našich umelcov v r.2006 pod názvom „2x2 generácie“. V galérii sa stretávajú pravidelne členovia KIPE 13, vydávajú aj umelecký mesačník „Dom na nároží“, ktorý má významné postavenie medzi periodikami podobného zamerania.
Členovia KIPE 13 prezentovali svoju tvorbu v mnohých galériách v samotnej Budapešti, v iných maďarských mestách, ako aj v zahraničí. Tentoraz sa predstavujú v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/