(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Arcidiecézna charita pomáha vysúšačmi obciam po povodniach
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 08 2008 - 14:23 GMT
(TASR) - Vyše 50 vysúšačov budov zapožičala košická Arcidiecézna charita (ADCH) obyvateľom júlovými povodňami postihnutých obcí východného Slovenska.

Prvých desať kusov dostala jedna z najpostihnutejších obcí Čirč v Staroľubovnianskom okrese, kde si ničivá povodeň vyžiadala aj dve ľudské obete, informovali dnes z ADCH.

Vysúšače dostali aj obyvatelia pred časom zaplavenej Gelnice, Družstevnej pri Hornáde, obce Košické Olšany, obce Slovinky či Mestskej časti Košice – Krásna, kde mali záujem o tri prístroje a starosta neskôr požiadal o ďalších päť.

"Sme veľmi vďační za pomoc. Málokedy sa stáva, aby nám v zložitých situáciách niekto takto aktívne pomáhal," skonštatoval starosta Mestskej časti Košice - Krásna Marek Kažimír. Informoval, že občanov najskôr poučili, ako vysúšať steny a boli aj skontrolovať, ako to funguje. Zariadenia odsávajú vodu zo stien a podlahy a ľudia sú spokojní. "Je to určite lepšie a rýchlejšie, než čakať, že sa voda bude vysúšať postupne sama. Preto sme sa rozhodli zapožičať si viac prístrojov," dodal starosta.

ADCH organizuje pomoc v spolupráci s partnerskými organizáciami v Českej republike. Vďaka ich aktivite sa podarilo dopraviť do Košíc 90 vysúšačov. K dispozícii je stále niekoľko vysúšačov a starostovia z Košického a Prešovského samosprávneho kraja sa môžu kedykoľvek obrátiť o pomoc na kontaktné číslo 055/6255317.

"Tí, ktorí chcú pomôcť obyvateľom východného Slovenska, sa môžu naďalej zapájať aj do finančnej zbierky, ktorú organizuje Slovenská katolícka charita," dodal riaditeľ ADCH v Košiciach Cyril Korpesio.


Zbierka na pomoc obetiam záplav na východnom Slovensku bude trvať do 31. októbra 2008. Prispievať možno na špeciálny účet Slovenská katolícka charita v Istrobanke s číslom 10006-55615010/4900 variabilný symbol 159.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/