(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KSK pripravuje podľa školského zákona VZN o výške príspevkov v škole
@ Aktuálne -> Školstvo     Aug 09 2008 - 19:42 GMT
(TASR) - Výšku príspevku v jednotlivých školách a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je samosprávny kraj, už určí podľa nového školského zákona zriaďovateľ. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) pripravuje v tejto súvislosti pre svoje školy aj Košický samosprávny kraj (KSK). Poslanci Zastupiteľstva KSK sa ním budú zaoberať na 19. zasadnutí 27. augusta a po schválení by malo platiť od 1. septembra.

KSK už zverejnil návrh VZN s jednotlivými položkami na svojej internetovej stránke www.košice.regionet.sk a verejnosť ho môže pripomienkovať prostredníctvom svojich poslancov.

Ide o príspevky na čiastočnú úhradu nákladov na zápisné a štúdium v jazykovej škole, činnosť záujmového strediska, centra voľného času, ubytovanie v školskom internáte, či nákladov v školskej jedálni.

Podľa návrhu VZN napríklad príspevok v školských jedálňach navrhuje KSK v rozpätí od 30 Sk (1 euro) do 38 Sk (1,26 eura) za obed. Za štandardné ubytovanie v internáte zaplatia žiaci mesačne 300 Sk (9,95 eura) až 750 Sk (24,89 eura). Nadštandardné ubytovanie bude približne dvojnásobné.

Pobyt v školskom záujmovom stredisku vyjde žiaka na 150 Sk (4,98 eura) za mesiac a každý odbor. Ak však žiak odovzdá vzdelávací poukaz z Ministerstva školstva (MŠ) SR, ktorého hodnota je 80 Sk (2,65 eura), bude jeho príspevok nižší. Vzdelávací poukaz od MŠ SR dostáva totiž každý žiak a účelom zníženia príspevku, ako sa uvádza v návrhu VZN, je motivovať žiakov a ich zákonných zástupcov, aby odovzdávali vzdelávacie poukazy centrám voľného času, zriadeným KSK.

Zriaďovateľ môže podľa návrhu znížiť alebo odpustiť príspevok, ak o to zákonný zástupca neplnoletého žiaka alebo plnoletý žiak požiada zriaďovateľa a predloží mu doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/