(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Už 15 predstavení o eure odohralo pre Rómov divadlo Romathan
@ Kultúra -> Podujatia     Aug 12 2008 - 08:47 GMT
(TASR) - Už svoje 15. predstavenie o eure s názvom Eurofestival pripravilo včera pre Rómov v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou košické rómske divadlo Romathan.
\"Cieľom šnúry spolu 40 predstavení po rómskych osadách na celom Slovensku, ktorú divadlo začalo v polovici júla, je zábavnou formou v slovenčine i rómčine priblížiť vstup Slovenska do eurozóny i čo to prinesie obyčajným ľuďom,\" uviedol pre TASR riaditeľ Romathanu Karel Adam. Dozvedia sa, čo je to konverzný kurz, ako prepočítavať koruny na eurá a podobne.

Doterajšie predstavenia v Jasove, Lúčkach, Soli, Sabinove, Hnúšti či Vikartovciach sa stretli s veľkým ohlasom. Rómovia aj mimo plánovaných vystúpení sa podľa Adama obracajú na divadlo i na Národnú banku Slovenska (NBS), ktorá s iniciatívou prišla, aby divadlo o eure odohrali aj v ich osade.

Romathan pri tvorbe predstavenia vychádzal zo svojej pôvodnej komédie Prešibaná rodinka. Približuje rómsku rodinu, ktorá bola v Írsku a má už s eurom vlastné skúsenosti. \"Teraz sme to prispôsobili presne na tento účel,\" dodal Adam.

Podľa dramaturga predstavenia Milana Godlu sú scénky postavené tak, aby informovali, ale zároveň aby sa Rómovia nenudili.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/