(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mikuláš Dzurinda o nových zákonoch, Európskej únii, Majského terorizme a regionálnom rozvoji
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 28 2002 - 14:46 GMT
Počas svojej návštevy Košického kraja absolvoval premiér Vlády SR Mikuláš Dzurinda aj stretnutie s novinármi, na ktorom chcel tlač informovať o zmysle tejto návštevy a odpovedať na otázky spojené s aktuálnym politickým dianím.

Ako uviedol, išlo o jeho prvú vnútroštátnu cestu po parlamentným voľbách 2002, pričom okrem iného navštívil aj priemyselný park v Kechneci, kde zahraniční podnikatelia vytvorili 520 pracovných miest. Najvýznamnejším zamestnávateľom je tu firma Molex, podľa slov premiéra sa však už hlásia ďalší záujemcovia a ide o „najdynamickejšie sa rozvíjajúci sa priemyselný park s perspektívou príchodu ďalších zamestnávateľov“.

Pokiaľ ide o ďalší vývoj slovenskej politiky, Mikuláš Dzurinda viackrát vyjadril potešenie, že strany súčasnej vládnej koalície majú k sebe programovo bližšie ako predošlé a preto bude možné pokračovať v reformách. „Pred štyrmi rokmi sme nastúpili na cestu, vedúcu nepochybne ku správnemu cieľu. Ïalšie štyri roky sa budeme usilovať, aby sme pokračovali v tom, čo sme začali, ale aby to tempo bolo ešte razantnejšie,“ uviedol premiér Dzurinda.

Nové zákony a novelizácie

Za aktuálne priority súčasnej vlády považuje tvorbu a schválenie nových zákonov, prípadne novelizáciu už platných zákonov, konkrétne o štátnej a verejnej službe, o preukazovaní pôvodu majetku, volebný zákon a zákon o konflikte záujmov. Ide teda aj o novelizáciu zákonov, ktoré boli prijaté len nedávno, za éry predošlej vlády, ktorej bol premiérom. Opäť dôjde na schvaľovanie v skrátenom legislatívnom konaní.

„Zákony, novelizácie je potrebné schváliť preto, aby sme urobili lepší a reálnejší štátny rozpočet i celý systém nášho financovania. Ak chceme, aby tieto zákony boli účinné od nového roku, musíme ich prijať v skrátenom legislatívnom konaní, iná možnosť nie je. Toto sú priority, ktoré ministri pretavia do návrhov nových zákonov, noviel konkrétnych zákonov tak, aby splnili účel. Na druhej strane aj preto, aby bránili určitému legislatívnemu populizmu, ktorého sme boli svedkami uplynulé štyri roky.“

Pokiaľ sa zmení zákon o štátnej a verejnej službe, možno opäť očakávať výrazné zmeny na postoch okresných a krajských úradov, najmä tam, kde boli za predchádzajúcej vlády menovaní zástupcovia SD¼ a SOP. Životnosť okresných úradov je však limitovaná časom, ktorý si vyžaduje decentralizačný proces moci štátnej správy. Je preto otázne, či na obsadenie postov v okresných úradoch bude dostatok záujemcov. „Nebojím sa toho,“ uviedol Mikuláš Dzurinda: „Aj tí ľudia, ktorí sa budú uchádzať o tieto funkcie, veľmi dobre vedia, že dôjde k razantnému zníženiu počtu okresných úradov k 1. 1. 2004, alebo k termínu, ktorý nebude omnoho viac vzdialený. S týmto vedomím sa každý bude ujímať funkcie a my naďalej budeme prenášať kompetencie tak ako hovorí kompetenčný zákon. Nakoniec dôjde k zoštíhleniu štátnej správy.“

Európska únia


V otázkach integračných snáh Slovenska do Európskej únie cítiť z vyjadrení Mikuláša Dzurindu istotu. K tejto téme uviedol: „Očakávam, že do konca tohto roku Slovensko dorokuje ostávajúce dve kapitoly tak, aby sme 16. apríla na budúci rok mohli v Aténach podpísať prístupovú zmluvu medzi Slovenskou republikou a Európskou úniou. Následne bude potrebné zorganizovať referendum a v roku 2004 sa teším, že v Košiciach budete voliť aj našich zástupcov do Európskeho parlamentu.“

Majský a terorizmus


Aj keď médiami preletela správa, že zatknutý podnikateľ Jozef Majský má na krku okrem iného aj čosi, čo bolo definované ako zakladanie teroristickej organizácie, bližšie správy neprenikli ani k novinárom. Terorizmus ako celosvetovo odsudzovaná forma násilia je fenomén, o ktorého výskyte na Slovensku by mal byť premiér krajiny informovaný. K tejto problematike sa však vyjadriť nechcel.

„Nebudem sa k tejto otázke vyjadrovať. Odpoviem principiálne. Slovensko je už chvalabohu typickou demokraciou, kde konajú mnohé inštitúty a ja budem omnoho spokojnejší, ak tieto nezávislé inštitúty budú konať v súlade s právom. Nikdy som nezasahoval do konania nezávislých inštitúcií a ani nemienim. Budem rád, ak budú konať smelo a usilovať o tom, aby sa na Slovensku nedarilo kriminálnym činom.“


Regionálny rozvoj

Podľa tlačovej správy Úrady vlády SR cieľom pemiérovej návštevy bolo podporiť aktivity smerujúce k vyrovnávaniu rozdielov medzi jednotlivými regiónmi Slovenska. Vieme, že rozdiel v sociálnom postavení obyvateľov napríklad Bratislavského a Košického kraja je dosť výrazný. Návšteva s týmto cieľom predpokladá, že premiér by mal byť informovaný o sociálnom postavení obyvateľov Košického kraja a ich problémoch, vedel situáciu porovnať s ostatnými krajmi. Za Cassovia.sk sme sa opýtali:

- V rámci decentralizácie moci štátnej správy vnikli vyššie územné celky, ktoré majú na svojich úradoch odbory regionálneho rozvoja. Na regionálny rozvoj však na tento rok peniaze nedostali. Ako sa bude situácia vyvíjať v budúcom roku? Podľa akého kľúča sa budú prerozdeľovať finančné prostriedky pre jednotlivé kraje? Podľa počtu obyvateľov, alebo reálneho sociálneho stavu v jednotlivých krajoch?

„Bol by som veľmi rád, keby ste sa s takouto otázkou obrátili na nové ministra regionálneho rozvoja. Môžem povedať len globálnejšie pohľady na danú tému. Je to oblasť, kde máme veľký potenciál. Z veľkej časti doposiaľ nevyužívaný. Teraz mierim aj na európske fondy. Veľmi som si dal záležať, aby sme vybrali dobrého štátneho tajomníka na ministerstvo regionálneho rozvoja. A máte tam svojho – z Košíc. Päť rokov pracoval na konkrétnych projektoch, ktorý bol päť rokov v kontakte s európskymi fondami, ktorého päť rokov rokovacím jazykom bola angličtina a veľmi dobre Košice pozná. To ma oprávňuje vysloviť nádej, že bude efektívnejšie nakladať s prostriedkami a správať sa tak, aby k tomu vyrovnávaniu postupne dochádzalo.

Za jeden z nástrojov regionálneho vyrovnávania považujem aj to, že bude nová reforma daní, že bude systém horizontálneho vyrovnávania, že sa výraznejšie uplatní solidarita vyspelejších regiónov so zaostalejšími. To by sme sa však opäť dostali do oblasti, kde by mohol najlepšie odpovedať pán minister László Gyurovszky."


Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/