(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jaskyniari sú už na povrchu
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 14 2008 - 17:03 GMT
(TASR) - Krátko pred desiatou hodinou sa podarilo záchranárom dostať dvoch českých jaskyniarov na povrch. Sú bez zranení, hladní a unavení.

Traja jaskyniari uviazli v úzkej kunovskej vyvieračke a jeden ostal uviaznutý v zaplavených priestoroch ešte v utorok 12. augusta večer. Na suchom mieste čakali na pokles hladiny vody, aby mohli pokračovať ďalej. Na povrch sa dostala žena-členka výpravy Helena Sedláková a zmobilizovala záchranárov-speleológov z Prahy a Brna. "Zalarmovanie jednotiek trvalo do jednej hodiny a všetci sa tu zišli až z Prahy do štyroch hodín. Situácia bola pod kontrolou. Nič vážneho sa nestalo. Jaskyniari-potápači len čakali, kým sa voda vyčistí a mohli pokračovať ďalej. Nešlo o žiadne uviaznutie. Plánovane čakali, kým sa im voda vyčistí," povedala Sedláková zo Speleologického klubu Pustý Žleb v Českej republike, ktorá sa potápaniu venuje len niekoľko rokov.

"Pri návrate z práve preskúmaných priestorov sme sa zamotali do šnúr a pri vyrezávaní zo šnúr som prerezal tú najdôležitejšiu, ktorá nás viedla na povrch," stručne popísal priebeh udalosti jeden zo zachránených jaskyniarov Aleš Procháska z Prahy. "Samozrejme som mal radosť a obrovský pocit úľavy po tých štyridsiatich hodinách, ktoré by som nikomu neprial. Je to nádherný pocit. Chybu sme urobili my a našťastie sa ju podarilo takto napraviť za obrovskej účasti záchranárov a skvelých potápačov," povedal krátko po vytiahnutí Procháska, ktorý sa jaskyniarstvu venuje len ako koníčku a na slovenské jaskyne a jaskyniarstvo ani po tomto zážitku určite nezanevrie. "Teraz som skúsenejší, viem, čo sa nemá robiť," dodal.

Českí speleológovia nie sú v tejto oblasti prvýkrát. Už niekoľko rokov pracujú na mapovaní jaskyne Hučiaca vyvieračka v katastri obce Kunova Teplica v Rožňavskom okrese. "V kritickom bode sme prišli o vodiacu šnúru," komentoval Jiøí Maté zo Speleologického klubu Tětín z Českej republiky udalosť, s ktorou spolu s kolegom Procházkom zápasil vyše 40 hodín. "Spal som už aj v lepších hoteloch," reagoval na záver šťastný Maté.

Obaja jaskyniari bolo pripravení aj na núdzový plán, ktorý nakoniec museli realizovať. "Mali sme so sebou izolačné fólie, boli sme dohovorení na postupoch, ako dlho sa čaká, odkedy sa volá záchranka. To všetko musí byť pripravené pred každým ponorom. Teraz sa to všetko dodržalo na minútu presne," dodal Procháska.

Na záchrannej akcii sa zúčastnili desiatky slovenských a českých záchranárov. Na miesto akcie dorazil krátko po polnoci aj minister vnútra SR Robert Kaliňák. "Bola to špecifická záchranná akcia. Bez českých potápačov by sme to dnes nevedeli dotiahnuť do úspešného konca. Toto je to, čo nám na Slovensku ešte chýba. Tu sme pripravili variant, že Horská záchranná služba si vytvorí tím, ktorý bude spôsobilý vykonávať záchranu v tomto teréne," povedal TASR minister Kaliňák, ktorý uvažuje o zriadení špeciálnej zložky Integrovaného záchranného systému ešte do konca tohto roka. "Predpokladám, že výcvik by už mohol začať niekedy v zime alebo na jar," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/