(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Obyvatelia a návštevníci mesta budú môcť cestovať v čase
@ Kultúra -> Podujatia     Aug 17 2008 - 11:25 GMT
(TASR) - Cestovať v čase a objavovať zaujímavosti Košíc netradičnou formou umožní obyvateľom i návštevníkom mesta projekt Time travellers (Cestovatelia v čase), ktorý pripravil španielsky umelec Manuel Ferrer Hernandez so slovenskou koordinátorkou Alenou Mesárošovou.

Cestovatelia v čase sa prenesú prostredníctvom historických fotografií do obdobia tridsiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia. Projekt sa zameriava predovšetkým na ľudí tretieho veku, ktorí toto obdobie zažili a tiež na najmladšiu generáciu. Umožní im spoznať, ako vyzeralo mesto pred niekoľkými desaťročiami.

Je vytvorený pomocou špeciálneho počítačového programu. Využíva web kameru, grafické značky umiestnené na verejnom osvetlení a okuliare pre virtuálnu realitu. "Pozorovateľ bude mať okuliare počas celej prehliadky. Kamera bude snímať reálne okolie, a keď sa návštevník pozrie na budovu, ku ktorej máme historickú fotografiu, uvidí ju tak, ako vyzerala v minulom storočí," priblížila Mésarošová. V pôvodnom šate bude môcť vidieť napríklad obchodný dom Dargov, hotel Slovan, Dom umenia, Tesco, budovu VÚB banky na Bačíkovej ulici a ďalšie objekty.

"Projekt vznikol v spolupráci s Technickou univerzitou vo Valencii, kde sa Manuel venuje v rámci svojej doktorandskej práce spojeniu nových technológií s umením. Keďže som Košičanka, rozhodli sme sa tento projekt pilotne uviesť práve v Košiciach," povedala Mesárošová.

Projekt je podporným podujatím kandidatúry Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry. Záujemcovia budú môcť cestovať v čase od 20. do 23. augusta podvečer po Hlavnej ulici v Košiciach prostredníctom cyklo-rikše.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/