(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
FEMAN ponúkne 300 účinkujúcich
@ Kultúra -> Podujatia     Aug 18 2008 - 20:12 GMT
(TASR) - Dva festivaly v jednom, 300 účinkujúcich, osem scén, etno, blues, orient a folklór čaká na návštevníkov festivalu FEMAN, ktorý sa začne 27. augusta v Košiciach a potrvá do 31. augusta.

Tohtoročný festival bude spojený s festivalom národnostných menšín, ktorý sa koná už piatykrát vždy v inom meste na Slovensku. "Vybrali sme si Košice, pretože je to mesto, kde žijú mnohé menšiny a záujem o takúto kultúru je veľký. Divákom v Košiciach predstavíme bulharskú, českú, poľskú, rusínsku, ukrajinskú, nemeckú, chorvátsku, maďarskú a rómsku kultúru," povedal Rudolf Héger z bratislavskej agentúry Music Art.

Novinkou festivalu bude aj šírenie osvety k prijatiu eura na Slovensku. "V našom infostánku pred Magistrátom mesta Košice (MMK) si môžu návštevníci festivalu pozrieť reálne eurobankovky aj za použitia UV lampy, kvôli ochranným prvkom. K dispozícii bude aj konverzná tabuľka," vysvetlil Michal Smolej z Dexia banky v Košiciach. Keďže v deň začatia festivalu zostáva Slovensku 125 dní do prijatia eura, prvých 125 dospelých platiacich divákov dostane k vstupenke aj "eurovrecúško" s 1, 2, 3 alebo 5 eurami vo vnútri.

Účinkujúci, ktorých bude tento rok takmer 300, vystúpia na niekoľkých scénach. Popri tradičných schodoch pred MMK, v mestskej časti Krásna, Malčiciach, Sokoli a Dolnej bráne, organizátori pridali tento rok aj obchodné centrum Galéria Košice, piváreň Beerhouse na Hlavnej a Spišskú Kapitulu. "Festival je najväčší svojho druhu v strednej Európe a teší nás, že každým rokom pribúdajú diváci. Tento rok sa o ich priazeň budú uchádzať aj skupiny z Anglicka, Poľska, Rakúska, Turecka i Bieloruska. Kvôli situácii v Gruzínsku nepríde do Košíc reprezentovať ich kultúru nikto. Ospravedlnili sa telefonicky minulý týždeň," podotkol Eduard Buraš, riaditeľ združenia Feman.

Počas festivalu budú môcť návštevníci ochutnať aj kulinárske špeciality niektorých národnostných menšín žijúcich v Košiciach ako je pivo Erdlinger či bavorské koleno, tatarčané pirohy, bulharský šalát a originál maďarský guláš s Hollóházy. Pre deti bude pripravené maľovanie na sklo a hrnčiarske umenie, prípadne za symbolickú sumu si môžu zakúpiť knihu z Knižnice mladých.

Záštitu nad festivalom FEMAN 2008 a Festivalom národnostných menšín prevzal primátor Košíc František Knapík a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Festival podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/