(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice boli významným riečnym prístavom
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 23 2008 - 13:57 GMT
TASR) - Tradičná burza starožitností v Budimíri pri Košiciach sa dnes niesla v znamení vody, rýb, zašlej slávy riečneho prístavu a lodiarstva v Košiciach.

"Návštevníkom burzy chceme dokázať, že v Košiciach bol v stredoveku významný obchodný riečny prístav. Máme údaje, podľa ktorých boli na riekach colnice. Napríklad vo Veľkej a Malej Lodine pri Košiciach sa vyberalo clo iba od lodí, ktoré sa plavili dolu tokom. Záznamy máme aj z Lelesa. Keď sa mohlo splavovať drevo v Lodine, nie je problém, aby sa nesplavovalo po Hornáde v Košiciach," povedal TASR organizátor burzy Karol Linhart.

Návštevníci si mohli prezrieť aj dobové reprodukcie kresieb, napríklad ako chytal ryby Žigmund Luxemburský, dozvedieť sa, aké ryby sa konzumovali, ako vyzerali lode zhotovené v Košiciach, ale i ochutnať rybaciu špecialitu.

Historické pramene, ku ktorým sa dostal Linhart, hovoria aj o tom, že obyvatelia Bardejova a Košíc stavali v polovici 16. storočia riečne lode pre cisárske vojská.

Stredoveké prístavy sa podľa logického uváženia Linharta zvyčajne nachádzali na sútoku mlynských náhonov a tokov riek, čo by v Košiciach mohlo byť na sútoku Hornádu a mlynského náhonu v časti, kde dnes začína mestská časť Košíc - Opátske.

Košice sa vďaka prístavu stali významným prekladiskom tovaru. "Bol tu intenzívny výmenný obchod. Poľskí kupci veľmi radi kupovali vizy - dlhé a ťažké jeseterovité ryby. Chytali sa na sútoku riek Slaná a Tisa. V Košiciach sa naložili do sudov so soľou a vyvážali sa do Nórska a Švédska, kde mali podstatne vyššiu hodnotu ako morské ryby," dodal Linhart.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/