(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
TEHO Košice dohodlo s bankou predzásobenie eurom na december
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Aug 31 2008 - 17:55 GMT
(TASR) - Podmienky pre duálne zobrazovanie cien pripravila košická spoločnosť Tepelné hospodárstvo (TEHO), tvoriaca spolu s Teplárňou Košice najväčšiu centralizovanú sústavu zásobovania teplom na Slovensku, už pred zavedením konverzného kurzu euromeny. Na predzásobenie hotovosťou dohodli s konkrétnou bankou termín – na december 2008, informoval konateľ Ladislav Knobloch.

Zriaďovateľom spoločnosti je mesto Košice. Jej prioritným poslaním sú služby v oblasti dodávok tepla a teplej úžitkovej vody, pričom priamo zásobuje teplom a teplou úžitkovou vodou približne 70.000 domácností a množstvo účelových zariadení a inštitúcií, napojených na systém.

"Zodpovední zamestnanci sa oboznámili s národným plánom o zavedení eura, ako aj súvisiacimi zákonmi a vyhláškami formou seminárov, úloh a interných opatrení pod dohľadom odbornej komisie pre zavedenie eura," uviedol Knobloch k príprave na euro. Výsledná suma, ktorá vzniká z investovania do prípravy a prechodu na euro, ešte nie je konečná, takže zatiaľ sa k nej konateľ nevyjadril. Spoločnosť upravila informačné systémy (IS), týkajúce sa fakturovaných tovarov a služieb, vrátane euronadstavby v registračných pokladniciach. V zmysle pravidiel pre duálne zobrazovanie upravili a zverejnili cenníky tovarov a služieb vo vzťahu k občanovi, vrátane zamestnancov - faktúry, zmluvy, výplatné doklady, doklady registračnej pokladnice, náhrady pri cestovných účtoch a podobne, spresnil konateľ.

V rámci príprav pre zavedenie eura prebiehajú v TEHO práce súvisiace s konverziou účtovných a finančných údajov, počiatočných stavov roku 2009 a s hospodárskymi operáciami po zmene menovej jednotky z Sk na euro. Podľa Knoblocha ich zabezpečujú jednak dodávateľsky (úprava IS, analýza menového rizika, týkajúca sa zhodnotenia súčasného stavu procesov, odhadu prácnosti a z toho vplývajúcich nákladov na konzultačné a implementačné práce), ako aj vlastnými kapacitami (analýza údajov, príprava konverzie údajov z Sk na euro).

Košické TEHO zabezpečuje predaj tepla a teplej úžitkovej vody v prevažnej miere cez približne 1000 podnikateľských a niekoľko desiatok nepodnikateľských subjektov. Spravuje aj košickú mestskú plaváreň, kde na predaj vstupeniek a chod bufetov zakúpili kvôli euru nové registračné pokladnice. TEHO spravuje ako doplnkovú službu aj približne 1100 bytov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/