(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Do Priemyselného parku Kechnec smeruje nová americká investícia
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Sep 03 2008 - 10:13 GMT
(TASR) - Do Priemyselného parku v Kechneci v okrese Košice - okolie smeruje ďalší zahraničný investor - americký koncern Crown Holdings, a to prostredníctvom slovenskej dcérskej spoločnosti Crown Bevcan Slovakia.

Príchod investora s vysokou pridanou hodnotou, zameraného na výrobu kovových obalov na nápoje, je zatiaľ v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Zámer, ktorý vypracovali odborníci z košickej Technickej univerzity, predložila spoločnosť na Obvodný úrad životného prostredia, potvrdila pre TASR jeho prednostka Oľga Kormošová.

"V tejto veci už konáme s tým, že záverečné rozhodnutie bude o tom, či je potrebné posudzovať danú činnosť alebo nie", uviedla prednostka. Ak tento proces prejde, môže investor pristúpiť k žiadosti o územné konanie a stavebné rozhodnutie na továreň.

Starosta Kechneca Jozef Konkoly je zatiaľ v informáciách o novom investorovi zdržanlivý. Pre TASR však potvrdil, že sa pripravuje investičný projekt, na ktorý je podpísaná zmluva o mlčanlivosti, "preto nie je oprávnený investíciu komentovať." Kompetentní sú zmluvní partneri - Ministerstvo hospodárstva SR a spoločnosť Crown, dodal.

Podľa neoficiálnych informácií predstavuje americká investícia v Kechneci 1,2 miliardy Sk (39,83 milióna eur). Investor chce začať výstavbu, ak budú výsledky EIA pre neho priaznivé, ešte v tomto roku a závod s 200 pracovnými miestami na približne deväťhektárovej ploche dokončiť v polovici budúceho roka.

V Kechneci už pôsobí jedna americká spoločnosť - Molex, zameraná na automobilový priemysel, ktorej kechnecký závod patrí k najväčším v Európe a zamestnáva 1000 pracovníkov.

Priemyselný park Kechnec považujú za jeden z najlepších na Slovensku. Etablovalo sa v ňom už 16 slovenských a zahraničných spoločností a svoje prevádzky plánujú postaviť ďalší investori. Od svojho vzniku pritiahol investície v celkovej výške takmer 15 miliárd Sk (497,9 milióna eur) a dokázal vytvoriť približne 2500 priamych pracovných príležitostí, s celkovým potenciálom až 30.000 priamych a nepriamych pracovných miest v horizonte 10 rokov. Celková rozloha parku je 332 ha.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/