(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Do konca septembra môžu klienti požiadať o zmenu zdravotnej poisťovne
@ Aktuálne -> Zdravie     Sep 04 2008 - 15:39 GMT
TASR) - O zmenu zdravotnej poisťovne (ZP) môžu do konca septembra požiadať klienti šiestich ZP na Slovensku.

V tomto roku je to už tretí raz od platnosti zákona o zdravotnom poistení. Ako uviedol dnes na tlačovej konferencii v Košiciach predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richard Demovič, doteraz zaregistrovali 63.000 prihlášok, čo potvrdzuje klesajúci trend v záujme o zmenu ZP.

Spresnil, že v roku 2006 úrad zaznamenal 775.000 žiadostí o prepoistenie, pričom akceptoval 713.000 prihlášok. Vlani pre rok 2008 požiadalo o zmenu vyše 263.000 ľudí a akceptovali viac ako 232.000 prihlášok. Najviac poistencov menilo ZP v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.
Novinkou pri tohtoročnom prepoisťovaní je, že potvrdiť zmenu zdravotnej poisťovne musí klient svojím podpisom. Novela zákona o zdravotnom poistení zároveň zakazuje ZP robiť nábor poistencov prostredníctvom maklérov a klientom nesmú za zmenu ponúkať peňažné alebo nepeňažné dary či výhody nevyplývajúce zo zdravotného poistenia.

Demovič informoval, že poistencom novej zdravotnej poisťovne sa klient stáva od 1. januára. Ak však nestihol podať prihlášku na zmenu do 30. septembra, ostáva v kmeni doterajšej ZP.

ÚDZS slovami jeho predsedu odporúča poistencom nekonať unáhlene a zmenu veľmi starostlivo zvážiť a poradiť sa so svojím lekárom, či má zmluvu s poisťovňou, do ktorej chcú prestúpiť.

"Je to kvôli tomu, aby zmena ZP neznamenala u konkrétneho poistenca zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. To je jediné, čo treba ľuďom odporučiť, pretože neexistuje inštitút na stornovanie prihlášky a automaticky po podpise je prihláška platná minimálne jeden rok," zdôraznil Demovič.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/