(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto pripravuje v kandidatúre na EHMK prezentáciu projektu INTERFACE
@ Aktuálne -> Región     Sep 07 2008 - 13:40 GMT
(TASR) - Mesto Košice po jeden a polročnej príprave predstaví začiatkom budúceho týždňa medzinárodnej výberovej komisii v Bratislave ako jedno z štyroch slovenských miest projekt INTERFACE, ktorým sa uchádza o kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry 2013.

"Chceme komisii ponúknuť záverečnú bodku aj z hľadiska ambícií ktoré sú pred nami, aj z hľadiska potvrdenia toho, že za projektom stojíme a chceme ho s plnou vážnosťou a v plnej šírke pre rok 2013 realizovať," uviedol dnes v Košiciach na hodnotiacej tlačovej konferencii primátor František Knapík. Zdôraznil, že snahou mesta bolo pripraviť projekt s regionálnou dimenziou. Mesto sa spojilo s Košickým samosprávnym krajom (KSK), s jeho partnerskými mestami a podpísalo memorandum o spolupráci aj s Prešovom, ktorý tiež kandiduje na titul.

Za najväčšieho konkurenta Košíc v súťaží považuje Knapík starobylú Nitru. Okrem nej a Prešova postúpil do užšieho výberu aj Martin.

Mesto Košice vyčlenilo doteraz zo svojho rozpočtu na aktivity súvisiace s kandidatúrou EHMK 2013 takmer 18 miliónov Sk (597.491 eur), ale celkove ráta s nákladmi približne 80 miliónov eur (2,41 miliardy Sk), z toho najviac zo štrukturálnych fondov, vlastných a štátnych zdrojov.

Ako informoval vedúci projektového tímu Marek Kolárčik, za uplynulý rok zrealizovali v Košiciach približne 200 podporných podujatí. Na verejnú výzvu na predkladanie projektov zareagovalo približne 300 Košičanov, ktorí do projektovej kancelárie doručili svoje nápady a návrhy.

Najväčším a najviac viditeľným podujatím sa stala augustová laserová šou v bani Bankov - ZONE 13, ktorá pokryla mesto lúčmi najsilnejšieho lasera v Európe. V kasárňach Kulturparku zarezonoval slovensko-francúzsky projekt Niečo je červené a kresbami na stenách ožil výmenník na Ružínskej ulici.

Kolárčik poukázal hlavne na inovatívnosť projektu INTERFACE. Cieľom, ako zdôraznil, je kultúrna transformácia mesta a vznik kreatívneho prostredia, v ktorom tradícia komunikuje s novými inovatívnymi formami a "kultúra nie je zatvorená do kamenných budov, ale je všade tam, kde je jej užívateľ a tvorca."

V projekte sa ráta napríklad s prebudovaním bývalých výmenníkových staníc tepla na kultúrne stánky či využitím areálu bývalej magnezitovej bane Bankov. Spoluprácu s tradičnými kultúrnymi inštitúciami však projektový tím nevylučuje. Ambíciou projektu INTERFACE je zároveň kultúrny priestor a umelecký dialóg medzi východnou a západnou Európu a zároveň prekročenie schengenskej hranice.

V príprave na kandidatúru Košice spolupracovali s tromi kandidujúcimi francúzskymi mestami (Lyon, Bordeaux, Toulouse a Marseille).

Prípravné kultúrne podujatia vyvrcholia v nedeľu 7. septembra galakoncertom INTERFACE 2008 s viac ako 150 účinkujúcimi, ktorého dramaturgiu postavili na bohatej histórii a tradícii mesta. V prvej časti budú na Hlavnej ulici a priľahlých uličkách koncentrovať pouliční umelci, živé sochy, klauni, mímovia a tanečníci. Druhú časť koncertu koncipovali ako fiktívny príbeh osídľovania a dejín Košíc. Vystúpi orchester ŠD Košice, skupina Backwords, divadlo Romathan, Peter Lipa a ďalší umelci.

Prihlášku na kandidatúru EHMK 2013 podalo mesto vo februári 2007 a o mesiac neskôr vznikla Rada projektu, zložená z predstaviteľov kultúrneho a spoločenského života mesta a KSK. V auguste navštívila mesto časť členov výberovej komisie EHMK na čele s jej predsedom Bobom Scottom z Veľkej Británie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/