(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto vyhlásilo trojdňový smútok a sprístupnilo kondolenčnú miestnosť
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 09 2008 - 14:04 GMT
(TASR) - Magistrát mesta Košice vyhlásil dnes v súvislosti s haváriou slovenského autobusu v Chorvátsku, pri ktorej zahynulo 14 ľudí, prevažne Košičanov, trojdňový smútok. Zároveň sprístupnil pietnu miestnosť v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici.

Podľa primátora Košíc Františka Knapíka ide o symbolickú spoluúčasť mesta s obyvateľmi. "Tieto priestory budú otvorené tri dni, kde blízki a známi ľudí, ktorí zahynuli, budú môcť vyjadriť svoju sústrasť zápisom do kondolenčnej knihy," povedal Knapík krátko potom, ako sa do nej zapísal ako prvý. Na symbolické položenie kvetov, vencov a zapálenie sviečok vybrali miesto pri Urbanovej veži.

"So spoločnosťou U.S.Steel a s pracovníkmi krízového strediska sme dohodli konkrétne formy hmotnej, sociálnej a psychologickej pomoci. Všetky otázky, ktoré sme dnes preberali, budú spracované vo forme manuálu. Každý z účastníkov i rodinných príslušníkov dostane k dispozícii informácie, ktoré mu pomôžu," dodal primátor. Jednorazový finančný príspevok 30.000 Sk (996 eur) na zomrelého dostanú od mesta pozostalí obetí na čiastočnú úhradu nákladov spojených s pohrebom. Zraneným mesto poskytne príspevok vo výške 20.000 Sk (664 eur). So spoločnosťou U.S.Steel Košice zriadi účet, na ktorý možno poskytnúť prostriedky pre obete tragédie.

Do pomoci obetiam nešťastia a pozostalým sa zapojil aj Košický samosprávny kraj (KSK). Ako informoval dnes jeho predseda Zdenko Trebuľa, okrem iného zabezpečujú vozidlo na prevoz batožiny rekreantov z Chorvátska do Košíc.

Trojdňový smútok mesta vyvrcholí ekumenickou bohoslužbou za zosnulých, ktorá sa uskutoční v piatok 12. septembra vo Františkánskom kostole v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/