(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zdravotný stav siedmich hospitalizovaných pacientiek sa zlepšuje
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 11 2008 - 18:29 GMT
(TASR) - Zdravotný stav siedmich pacientiek hospitalizovaných na Klinike úrazovej chirurgie po dopravnej nehode v Chorvátsku sa zlepšuje. V piatok, 12. septembra by mali byť podľa informácií hovorkyne Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FNLP) Jaroslavy Oravcovej dve z nich prepustené – Štefánia Liptáková, ktorá bola prijatá v nedeľu a Anna Lechanová prijatá v utorok v noci. "Z rán na tvári jej však ešte bude potrebné vybrať drobné úlomky skla, ktoré tam podľa všetkého zostali. Ïalšiu pacientku prijatú na KUCH minulú nedeľu, ktorá je po operácii ramennej kosti, by mali prepustiť začiatkom budúceho týždňa," povedala Oravcová.

U dvoch hospitalizovaných pacientiek privezených v utorok 9. septembra v noci a v stredu 10. septembra napoludnie robili lekári v priebehu dnešného dňa rôzne vyšetrenia za účelom dodiagnostikovania ich zdravotného stavu. "U jednej z nich je okrem stanovených diagnóz, rezná rana na hlave a pomliaždený hrudník, podozrenie na zlomeninu rebra. U ďalšej majú lekári okrem potvrdenej sériovej zlomeniny rebier a zlomeniny panvy podozrenie na poškodenie hrudného stavca, pretože sa u nej objavili bolesti chrbtice. Od výsledkov vyšetrení bude závisieť ďalšia liečba i dåžka hospitalizácie týchto žien," dodala hovorkyňa.

Zdravotný stav Marty Bartákovej so sériovými zlomeninami rebier vľavo i vpravo a zlomeninou kľúčnej kosti sa naproti tomu podľa Oravcovej výrazne zlepšil. "Dnes už mohla začať s chodením, intenzívnymi dýchacími cvičeniami a rehabilitáciou."

Najvážnejšie zranenia má Helena Rigelská ležiaca na spinálnej jednotke Kliniky úrazovej chirurgie, ktorej sa zistili okrem poranenia hrudníka aj zlomeniny hrudných stavcov. "Vzhľadom na toto poranenie je ležiacou pacientkou. Liečená je zatiaľ konzervatívne, pričom tiež rehabilituje, lekári sa zatiaľ nerozhodli pre operáciu.“ Dve zo siedmich pacientiek prijatých na Klinike úrazovej chirurgie dnes absolvovali pohovor s psychologičkou fakultnej nemocnice. Jedna z nich bude vzhľadom na sklony k depresii a zlé psychické rozpoloženie po nehode vyšetrená aj psychiatrom, ktorý rozhodne o vhodnej terapii. Ïalších päť pacientiek bude mať konzultácie s psychológom v priebehu piatka. V piatok o ôsmej ráno navštívi pacientky hospitalizované na Klinike úrazovej chirurgie minister zdravotníctva Richard Raši. "Zatiaľ nemáme avízovaný prevoz ďalších pacientiek z Chorvátska," uzavrela Oravcová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/