(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Spoločná rozlúčka s obeťami nehody v Chorvátsku bola v ŠD
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 16 2008 - 13:07 GMT
(TASR) - Spoločná posledná rozlúčka so 14 obeťami tragickej dopravnej nehody zo 7. septembra v Chorvátsku bola dnes v košickom Štátnom divadle. Po dohode s pozostalými ju zorganizoval Magistrát mesta Košice.

Do budovy divadla prišli stovky Košičanov - najbližších príbuzných, známych, spolupracovníkov, i široká verejnosť a zástupcovia verejného, kultúrneho a cirkevného života.

Sledovať rozlúčku mohli Košičania aj na veľkoplošnej obrazovke pred divadlom. Na jeho pódiu so smútočnými vencami bol stôl potiahnutý čiernym súknom so 14 sviečkami, pri ktorých boli portréty zosnulých 11 žien a troch mužov.

Prítomným sa prihovorili zástupcovia mesta, vyššieho územného celku i cirkvi. Smútočnú atmosféru umocnili hudbou a zborovým spevom súbor Musica juvenalis a zbor sv. Cecílie dielami Mozarta či Pergolesiho, zaznela poézia Milana Rúfusa.

Prejavy najhlbšej sústrasti pozostalým tlmočil za ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho, ktorý sa rozlúčky nemohol zúčastniť pre veľké pracovné zaneprázdnenie, predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.

"Tragédia vytrhla z nášho okruhu 14 ľudí, zväčša obyvateľov Košického kraja a tohto mesta. Tu bol ich domov, miesto, s ktorým spojili svoje životy. Bolesť je o to silnejšia, že išlo o ľudí v zrelom veku, ktorí mali mimoriadne pozitívny vzťah k životu, veľa toho dokázali, ale pred sebou mali ešte veľa vrcholov, ktoré chceli zdolať," uviedol v smútočnom príhovore Trebuľa.

"Z kruhov svojich rodín, blízkych, priateľov a známych nečakane a navždy odišli tí, ktorí boli ich srdcom a oporou. Ich miesto ostalo prázdne, beh života ich rodín a priateľov sa náhle zastavil. Všetci sme si uvedomili, ako veľmi nám budú chýbať," vyjadril svoje pocity košický primátor František Knapík.

Hlboko súcití s pozostalými aj košický gréckokatolícky biskup Milan Chautur. "Ale zároveň všetkých ostatných pozývam k triezvemu pohľadu na život i náhlenie sa v tomto svete, lebo nie vždy nám musí cieľ vyjsť podľa našich predstáv. Avšak keď triezvo ideme cestou za svojím cieľom a pritom dbáme aj na tých, čo kráčajú vedľa nás, nemusíme ublížiť iným ani sebe," povedal vladyka.
Pri nehode alebo na jej následky zahynula Irena Ïurove (76), Klára Flóriánová (62), Eva Švidroňová (59), Ružena Kollárová (57), Katarína Körtvélyessy (63), Marta Kovalčíková (64), Lýdia Kövérová (67), Irena Kubištová (74), Věra Medveďová (61), Mária Popovičová (67), Mária Suďová (68), Ladislav Karas (57), Ján Bartko (64) a Pavel Poľak (54).

Vláda SR vyhlásila po tragickom nešťastí jednodňový celoštátny smútok a sústrasť pozostalým vyjadrili traja najvyšší ústavní činitelia. Mesto Košice si pamiatku krajanov uctilo trojdňovým smútkom. Konala sa ekumenická bohoslužba a samospráva zriadila kondolenčnú miestnosť v Historickej radnici a neďaleko Dómu sv. Alžbety pri historickom zvone Urban pietne miesto, kde Košičania nosia kvety a zapaľujú sviečky. Košická samospráva vytvorila aj osobitnú komisiu na pomoc pozostalým a vyhlásila verejnú zbierku. Jej výťažok pôjde na pokrytie nákladov spojených s pohrebom obetí a ďalších potrieb osôb zasiahnutých tragickou udalosťou. Hutnícka spoločnosť U.S. Steel už prispela sumou milión Sk (33.193 eur). Občania a organizácie, ktoré chcú pomôcť, môžu zasielať dobrovoľné finančné príspevky až do 10. septembra budúceho roka na účet s číslom 0516007019/5600, variabilný symbol 79.

Autobus so 49 cestujúcimi, vrátane dvoch vodičov, smeroval z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice, kam dovolenkári, väčšinou ženy, išli na rekondičný pobyt k moru. Diaľkový autobus košickej dopravnej spoločnosti Mostarko neďaleko mesta Gospič medzi Splitom a Záhrebom pred 6. hodinou ráno z doteraz neznámych príčin na rovnom úseku zišiel z diaľnice a narazil do mostného piliera. Následky boli zdrvujúce. Na mieste zomrelo 11 ľudí, ďalší traja pri prevoze do nemocnice alebo krátko po ňom, zranilo sa celkove 22 pasažierov.

Príčina nehody je stále v štádiu vyšetrovania. "Pracuje sa s dvoma verziami. Jedna je spánok vodiča, druhá defekt pneumatiky," uviedol hovorca MV SR Erik Tomáš.

Po nehode pohotovo zasiahli chorvátske záchranárske tímy a zranených previezli do nemocnice v Gospiči a neskôr aj do Záhrebu a Rijeky. Pomoc slovenským občanom koordinovala vláda SR prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí SR, Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva vnútra SR. Na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v Chorvátsku a neskôr na Klinike úrazovej chirurgie košickej Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FN LP) dohliadal osobne minister zdravotníctva SR Richard Raši.

Ešte v deň tragédie prepravil letecký špeciál z chorvátskeho Zadaru na košické letisko 26 účastníkov nehody, ktorí obišli bez ujmy na zdraví, alebo boli len ľahšie zranení. Ïalších zranených prepravili z Chorvátska sanitkami. Vo FN LP ich doteraz hospitalizovali celkove desať, troch z nich už prepustili do domáceho ošetrenia. Poslednú zranenú by mali z Rijeky dopraviť počas budúceho týždňa, informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.


Po leteckom prevoze telesných pozostatkov obetí 10. septembra vojenským špeciálom a opakovaných pitvách na košickom pracovisku súdneho lekárstva experti Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ v Košiciach ukončili 12. septembra aj analýzu DNA, nevyhnutnú na stotožnenie obetí nešťastia.
"Na základe porovnávacieho materiálu získaného od blízkych príbuzných obetí bolo stotožnených všetkých 14 màtvych osôb a ich totožnosť bola jednoznačne preukázaná," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Demjanovičová.

Telesné pozostatky obetí odovzdali ich rodinám, ktoré pripravujú individuálne pohreby. Prvé boli cez víkend, ďalšie pokračujú dnes.

Osobné veci cestujúcich z autobusu prevzal 11. septembra tím vyšetrovateľov od policajného pridelenca v Chorvátsku. "Polícia vyzve cestujúcich či ich pozostalých na prevzatie. Veci si môžu vyzdvihnúť v stredu 17. septembra o 9. hodine na Úrade justičnej a kriminálnej polície KR PZ na Kuzmányho č. 8 v Košiciach," dodala Demjanovičová.

Dopravná nehoda autobusu bola najväčším tragickým nešťastím v histórii samostatnej SR. V auguste 2003 zahynulo pri podobnom nešťastí neďaleko Úhornej v okrese Gelnice 13 ľudí.

V auguste roku 1984 havaroval neďaleko chorvátskeho Záhrebu autobus s dovolenkármi z vtedajšieho Československa, pričom o život prišlo šesť dovolenkárov z východu Slovenska vrátane dvoch detí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/