(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
DPMK neuznáva nárok spoločnosti OutClaim na 43-miliónovú náhradu škody
@ Doprava -> DPMK     Sep 18 2008 - 14:27 GMT
(TASR) – Nárok spoločnosti OutClaim na zaplatenie vyše 43 miliónov korún (1.427.339 eur) mesto Košice naďalej neuznáva i napriek vyhlásenému rozsudku Európskeho rozhodcovského súdu (ERS). Mesto chce využiť tridsaťdňovú lehotu na jeho zrušenie na všeobecnom súde.

\"Bližšie sa nebudem vyjadrovať k rozsudku, jeho písomné vyhotovenie nám nebolo doručené. Rozsudok bol vydaný 3. septembra. Na základe krátkej právnej analýzy sme zistili, že takýto predmet sporu nepatril pred ERS a konať mal všeobecný súd. Požiadali sme, aby vo veci rozhodol všeobecný súd, ale v opačnom poradí – DPMK proti OutClaim, ani v tejto veci nie je do dnešného dňa rozhodnuté, či je alebo nie je kompetentný v tejto veci rozhodovať ERS,\" povedal právny zástupca DPMK Vladimír Vrábeľ, ktorý v zmluve nenašiel ani jeden dôvod, kde DPMK porušil podmienky zmluvy.

\"Klauzula o jednostrannom vypovedaní zmluvy existovala, neboli sme prví, ktorí vypovedali zmluvu, prvý bol OutClaim. Hovorím o mandátnej zmluve. Mandátna zmluva neobsahovala doložku, že o prípadných sporoch bude rozhodovať ERS,\" dodal Vrábeľ, ktorý nevedel potvrdiť, či súčasťou mandátnej zmluvy boli aj iné zmluvy. Mandátna zmluva bola uzavretá na základe výsledkov výberového konania podľa obchodného zákonníka 13. marca 2006. Zmluva mala byť výhodná pre obe strany. 18. októbra 2007 sa OC rozhodol, že odstupuje od platnej mandátnej zmluvy. Rok a pol bol ERS nečinný, DPMK využil svoje právo a pozastavil činnosť ERS pri vymáhaní pohľadávok. \"Mesto po doručení rozsudku podá návrh na jeho zrušenie. Po oboznámení sa s dôvodmi, ktoré k tomu viedli, použijeme jeden z odvolacích dôvodov, ktoré tam sú. Ak rozhodne všeobecný súd, že rozhodcovská doložka je neplatná, tento rozsudok stráca opodstatnenie,\" dodal Vrábeľ.

\"Záväzky sa majú plniť,\" zdôvodnil podľa slov Vrábeľa ERS svoj rozsudok. \"Rozhodnutie súdu, vyplývajúce z takmer deväťmesačného právneho dokazovania, ktorým spoločnosť OutClaim svoj nárok relevantne preukázala, plne rešpektujeme a očakávame jeho oficiálne doručenie,\" uviedla Alexandra Kvietková zo spoločnosti OutClaim, ktorá vyjadrenie zástupcov DPMK o tom, že súdne rozhodnutie, ktorým bol uznaný nárok spoločnosti OutClaim je potvrdením neobjektívnosti súdu v rozhodovaní, považuje za skôr emotívne ako racionálne. \"Dopravný podnik napriek svojim opakovaným mediálnym vyjadreniam v súdnom konaní zaujatosť rozhodcu/súdu nikdy nenamietal, pričom tak mohol urobiť kedykoľvek vznesením námietky zaujatosti,\" dodala Kvietková.

\"Predpojatosť súdu sme namietali, nie konkrétneho rozhodcu, ale vo všeobecnosti celý ERS. Výšku nároku spoločnosti OutClaim a jeho preukázateľnosť musí posúdiť ERS. Nechcem sa k tomu vyjadrovať,\" uviedol Vrábeľ.

Spoločnosť OutClaim podľa Kvietkovej vykoná všetko pre to, aby minimalizovala negatívne dôsledky vzniknutej situácie na chod mestskej hromadnej dopravy v Košiciach.

Spoločnosť OutClaim mala na základe verejnej súťaže od roku 2006 vymáhať pohľadávky dopravného podniku od čiernych pasažierov. Ročne táto suma dosahuje viac ako 12 miliónov korún (398.327 eur).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/