(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košičania začínajú spisovať petíciu za zlepšenie MHD
@ Aktuálne -> Doprava     Oct 06 2008 - 17:55 GMT
(SITA) - Obyvatelia Košíc začali dnes organizovať petíciu k súčasnému linkovému vedeniu mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorú od augusta zaviedol Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Petícia bude doručená primátorovi Košíc Františkovi Knapíkovi, ktorého súčasne vyzýva, aby urýchlene riešil súčasný stav v DPMK. O petícii dnes na tlačovej besede informovali starostka mestskej časti Dargovských hrdinov (Furča) Monika Smolková, ktorá je súčasne poslankyňou Národnej rady SR (Smer-SD), a starosta mestskej časti Západ Pavol Mutafov (Smer-SD). Obaja označili situáciu v košickej MHD za katastrofálnu a kritickú, ktorú treba neodkladne riešiť.


Doložili, že podnetom pre organizovanie petície sú stovky listov a sťažností, ktoré dostávajú nielen oni, ale podľa ich slov aj DPMK dostal už vyše 1 200

„Žiadame primátora a DPMK, aby urýchlene prehodnotili súčasný stav a vrátili sa aspoň k štandardu, aký bol pred zavedením linkového vedenia. Situácia v DPMK je kritická a znova hrozí ostrý štrajk vodičov. Dnes nikto nevie povedať, dokonca ani generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč, kedy začne fungovať MHD v normálnom režime, lebo zatiaľ stále je to len prázdninový režim, trošku rozšírený,“ povedala Smolková, ktorá je súčasne aj predsedníčkou petičného výboru. Doložila, že petičné hárky budú zbierať aktivisti na zastávkach MHD po celom meste do 15. októbra. „Chceme nazbierať niekoľko tisíc podpisov a potom petíciu odovzdáme primátorovi,“ povedala.

Obyvatelia Furče žiadajú, aby MHD začala fungovať v normálnom a nie prázdninovom režime, aby premávali veľké autobusy, zintenzívnili sa linky. „Vyčítame DPMK, že spustil nové linkové vedenie a pritom nebol na tento krok pripravený ani po technickej, ani po personálnej stránke, keď chýbajú autobusy, vodiči,“ povedala Smolková. Dodala, že s MHD okrem Furče nie sú spokojní ani zamestnanci, napríklad z fakultnej nemocnice na Triede SNP, ako aj ďalších firiem, ktorí sa nevedia dostať načas do práce.

Podľa Smolkovej by okrem bývalého riaditeľa pre dopravu mal v súvislosti s problémami DPMK padnúť aj generálny riaditeľ Michal Tkáč a ďalší pracovníci z vedenia DPMK, ktorí sú zrejme nekompetentní. „Ja na mieste košického primátora v súvislosti s problémami v DPMK by som už odstúpila,“ povedala Smolková.

Podľa názoru Mutafova i Smolkovej by sa malo problémami DPMK zaoberať mestské zastupiteľstvo a riešiť nielen momentálne problémy podniku – linkové vedenie, technický stav a nedostatok dopravných prostriedkov, ako aj vodičov, ale aj koncepciu, ako bude fungovať v ďalšom období.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/