(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Novotný má podozrenie, že za zrušením LVN sú developeri
@ Aktuálne -> Zdravie     Oct 10 2008 - 14:47 GMT
(SITA)< b >Poslanci SDKÚ-DS Viliam Novotný a Peter Markovič po dnešnej návšteve košickej Leteckej vojenskej nemocnice (LVN) dospeli k podozreniu, že za jej uvažovaným zrušením sú iné záujmy ako dobro pacientov a možno za tým stoja developerské lobistické skupiny blízke strane Smer-SD.

„Celý tento príbeh je veľmi čudný, sprevádzaný čudnými rozhodnutiami, lebo nemocnica je zaradená do celoslovenskej minimálnej zdravotníckej siete a má vyrovnaný rozpočet. Po dnešnej návšteve máme podozrenie, že sa po zrušení lôžkovej časti do LVN detská nemocnica sťahovať nebude a ministerstvo zdravotníctva zrazu zistí, že má v lukratívnom centre mesta prebytočný majetok. Nemáme dôkazy, ale podozrenia." Ako vyhlásil dnes Novotný na tlačovej besede v Košiciach, "budeme žiadať od ministra argumentmi podložené vyjadrenie, prečo treba LVN rušiť.“

Doložil, že tak urobia prostredníctvom parlamentu a budú žiadať, aby minister Richard Raši vypracoval podrobnú analytickú správu. Ministra zdravotníctva sa budú pýtať, ako mieni zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre vyše stotisíc obyvateľov okresu Košice-okolie. Presťahovanie Detskej fakultnej nemocnice do vojenskej nemocnice je podľa neho zlým riešením pre detských pacientov.

LVN s kapacitou okolo 170 lôžok poskytuje zdravotnú starostlivosť nielen príslušníkom ozbrojených síl, ale aj vyše stotisíc obyvateľom okresu Košice-okolie, pričom je najlepšie hodnotenou štátnou nemocnicou. Novotný zdôraznil, že do nemocnice v prišli v posledných rokoch investície vyše 110 miliónov korún (3 651 331 €). Pod petíciu Za zachovanie LVN sa podpísalo už vyše 12 000 občanov. „Nevidíme rozumné dôvody na zrušenie nemocnice so 150-ročnou históriou, s vyrovnaným rozpočtom a s vysokou spokojnosťou pacientov s kvalitou poskytovaných služieb,“ povedal Novotný a doložil, že nechápe, prečo ministerstvo obrany previedlo LVN pod ministerstvo zdravotníctva. Uviedol, že medzi zamestnanci v LVN vládne veľká neistota. ¼udia nevedia, či majú ostať alebo odísť a hľadať si prácu inde, či tu budú pracovať ešte aj v januári.

K podozreniam Novotného sa dnes popoludní na brífingu vyjadrí minister Richard Raši.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/