(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Detskom klube sa uskutoční konferencia o Postavení matiek detí s ťažkým zdravotným postihnutím
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 10 2002 - 10:30 GMT
Vlastným životom nás učia ľudskosti

Postavenie matiek detí s ťažkým zdravotným postihnutím bude predmetom 1. celoslovenskej konferencie s medzinárodnou účasťou /M.Barbacki z Global Opportunities,inc.,USA a prof.Dr.F.Klein zo SRN/, ktorú pripravil Detský klub pre telesne postihnuté deti a mládež na 13. a 14. septembra v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Nadáciou otvorenej spoločnosti. Záštitu nad podujatím má pani Irena Schusterová, manželka prezidenta SR.

Ako sme vás už informovali v Detskom klube vlani rozbehli projekt s rovnomenným názvom - Postavenie matiek detí s ťažkým zdravotným postihnutím, v rámci ktorého jedenásť matiek v Košiciach monitorovalo situáciu týchto žien z viacerých pohľadov. Dotazníkovou formou sa im podarilo osloviť vyše 450 mamičiek, ktoré sa vyjadrovali k piatim základným oblastiam: rodina, vzdelávanie a pracovné uplatnenie, sociálne služby, prístupnosť prostredia /bariéry v zmysle informačných a architektonických, ale i ľudských/ a sociálne zabezpečenie. Konferencia bude slúžiť nielen na prezentáciu výsledkov, ktoré podľa slov Mariána Kozáka ml. poukázali na veľký deficit v každej z menovaných oblastí, ale snahou organizátorov je i otvoriť na túto tému verejnú diskusiu.

Vlani v lete nám pani riaditeľka Detského klubu a súčasne koordinátorka tohoto projektu Ing. Dagmar Kozáková povedala: "Diskusiu by sme chceli viesť kompetentným spôsobom. Najprv musíme mať informačnú bázu. Keďže podklady nie sú a situácia žien sa vôbec nedefinovala, a teda ani sa neriešilo množstvo problémov s ktorými sa tieto matky denno-denne stretávajú, rozhodli sme sa, že základnú bázu otvoríme u nás, v Košiciach. V spolupráci s Okresnými úradmi, odbormi sociálnych vecí by sme sa pokúsili dostať sa k matkám a vyspovedať ich prostredníctvom dotazníka, ktorý sme si navrhli v projekte. Na základe mapovania spracujeme analýzu. Po nej by sme chceli definovať najčastejšie príčiny jestvujúceho stavu."

V Detskom klube zorganizovali niekoľko seminárov. Každý z nich mal závery, ktoré sa po spracovaní dostanú k rezortným ministerstvám. Prvý seminár bol napríklad zameraný na rodinnú politiku. Všetky s rovnakým názvom Postavenie matky s dieťaťom s ťažkým zdravotným postihnutím vo vyspelej spoločnosti a u nás prinášali aktuálne informácie na danú tému. Podstatou seminárov a mnohokrát aj neformálnych stretnutí na pôde klubu je v programe vzájomného poradenstva pomôcť matkám tak, aby si našli vlastný model, ktorý by im mohol priniesť konkrétne riešenie práve v ich situácii. Tieto matky - a väčšina z nich sa vzdala vlastných ambícii, vyčlenila sa zo spoločenského života, respektíve jestvujúcimi podmienkami tam boli vytlačená a navyše mnohé sa ocitli na prahu ekonomickej núdze - potrebujú predovšetkým informácie a podporu. Obrovským prínosom projektu je teda ovplyvnenie samotného postoja matiek, ktoré sa rozhodnú väčšmi obhajovať svoje postavenie, ale samozrejme v prvom rade ide aj o vnímanie celej problematiky našou spoločnosťou. Neuchyľujme sa k súcitu, ale aktivitou nasmerujme naše konanie k solidárnosti. K rešpektovaniu ľudskej dôstojnosti, ľudských práv, k zachovaniu sociálnej rovnováhy. Pravda etickým postojom v súvislosti s ťažko telesne postihnutými a ich opatrovateľom, ktorými sú spravidla matky, sme ešte stále veľkými dlžníkmi.

Je napríklad veľkým paradoxom, že štát dotuje ústavné zariadenia v priemere 9 až 12 tisícami korún na jedno dieťa. Ale keď sa matka rozhodne starať sa o dieťa sama, tak sa ocitne v hmotnej núdzi. Je to etické ? Ženy - matky detí s ťažkým zdravotným postihom zatiaľ v súčasnom spoločenskom prostredí u nás, žijú svoj život s pocitom obrovskej krivdy. Právom. Najmä ekonomicky sú totiž motivované dať dieťa radšej do ústavnej starostlivosti, čo sa však na druhej strane stáva ich celoživotnou traumou spôsobenou pocitmi výčitiek. Ak sa ale rozhodnú o dieťa postarať sa samé, čaká ich až abnormálne psychické i fyzické napätie a vo väčšine prípadov v zložitých ekonomických podmienkach.

Detský klub zdravotne postihnutých detí a mládeže je už vo verejnosti známy mnohými aktivitami, ktoré podstatne prispeli nielen samotným postihnutým deťom a ich rodinám zvládať každodenné starosti, (participovali na tvorbe zákonov napríklad projektom osobnej asistencie) ale čo je podstatné, začali odstraňovať vari tie najväčšie bariéry. Tie, ktoré máme vytvorené v našej mysli. Treba veriť, že tak ako sa aj jeho zásluhou ujala osobná asistencia i tento projekt pomôže ženám - matkám postihnutých detí dostať sa z periférie spoločenského záujmu. Zaslúžia si nielen ocenenie ale predovšetkým podporu.

09.09.2001
Katarína Bednáøová
Foto:Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/