(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
DFN pomáha Prešovskému kraju, ktorý zasiahla epidémia žltačky
@ Aktuálne -> Zdravie     Oct 14 2008 - 18:58 GMT
(SITA) – Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach prijala na detské infekčné oddelenie 28 detí s akútnou hepatitídou typu A z Prešovského kraja. Ako uviedla hovorkyňa DFN Viera Horniaková, vypomáhajú tak prešovským zdravotníkom zvládať epidémiu žltačky. Podľa primárky detského infekčného oddelenia Viery Szabadosovej, dnes leží na oddelení 28 detí s akútnou hepatitídou typu A.

„Vzhľadom na pokračujúcu epidémiu a celkovú kapacitu lôžok, ktorými disponuje naše oddelenie, sme sa dohodli s prednostom Kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach profesorom Ivanom Schréterom, že deti nad šesť rokov budú hospitalizované na tamojšej klinike. Počas posilnenej nočnej služby z pondelka na dnes sme na infekčnú kliniku poslali deväť detí,“ uviedla dopoludnia Szabadosová.

Hospitalizácia pri tomto type ochorenia je zo zákona povinná a trvá v priemere 14 dní. „Našťastie väčšina aktuálnych pacientov má ľahší priebeh ochorenia. Preto môžeme dobu ich hospitalizácie, samozrejme podľa klinického stavu, skracovať,“ uviedla Szabadosová.

Horniaková uviedla, že v súčasnosti je detské infekčné oddelenie DFN v Košiciach plne obsadené a nových pacientov s akútnou hepatitídou typu A z Prešovského kraja už nebude prijímať.

Epidemiologickú situáciu, ktorá vznikla na severe Prešovského kraja, monitorujú pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove. Podľa informácií Slávky Zakuťanskej, krajskej odborníčky pre epidemiológiu, prvé ochorenie sa v okrese Stará ¼ubovňa vyskytlo koncom júna v rómskej osade Kolačkov a v obci Lomnička. K jeho rozšíreniu pravdepodobne prispela júlová povodňová situácia. Po evakuácii a umiestnení približne stovky obyvateľov osady na obecnom úrade v Kolačkove sa objavil druhý prípad ochorenia a v nasledujúcich dňoch ďalšie. V Kolačkove sa dosiaľ žltačkou nakazilo 40 detí, v obci Lomnička ochorelo k 13. októbru celkom 138 detí, prevažne vo veku do 10 rokov. Prudký nárast výskytu ochorení na akútnu vírusovú hepatitídu typu A zaznamenali aj v okrese Bardejov, kde bolo hlásených 44 prípadov ochorenia. Prvý sa vyskytol v máji, zatiaľ posledný 10. októbra.

Vírusová hepatitída typu A je fekálno-orálna infekcia, ľudovo nazývaná „choroba špinavých rúk“, ktorá sa šíri nedostatočnou hygienou. Ochorenie môže prebiehať bez príznakov, obvykle sa však začína neurčitými príznakmi podobnými chrípke (malátnosť, únava, bolesti hlavy, zvýšená teplota), môžu sa objaviť bolesti pod pravým rebrovým oblúkom. O niekoľko dní sa u väčšiny chorých objaví žlté sfarbenie očného bielka a kože. Ochorenie prebieha väčšinou ľahko, trvá priemerne 2 - 5 týždňov a zanecháva trvalú imunitu. ažší priebeh môže mať žltačka u dospelých a tehotných žien. Úmrtnosť je nízka, s vekom mierne stúpa. Základnou preventívnou ochranou pred týmto ochorením je dodržiavanie osobnej hygieny a predovšetkým očkovanie. Účinnosť vakcíny je veľmi vysoká.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/