(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
EÚ projekt HYDRA – softvér pre inteligentné budovy a eHealt
@ Aktuálne -> Rôzne     Nov 05 2008 - 11:01 GMT
Riešiteľský kolektív Ekonomickej fakulty a Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach je členom medzinárodného konzorcia projektu „HYDRA – Middleware pre sieťovo integrované vnorené systémy pre heterogénne zariadenia v distribuovanej architektúre“. Projekt je financovaný Európskou komisiou v rámci 6. rámcového programu EÚ. Na projekte HYDRA participuje 13 inštitúcií (vrátane firiem ako Siemens a Telefónica) zo siedmich krajín EÚ.

Cieľom projektu je vývoj technológií a nástrojov pre tvorbu softvéru na podporu vývoja sieťových aplikácií integrujúcich rôzne typy zariadení (napr. mobilný telefón, domáce elektronické spotrebiče, poplašný systém a pod.), senzorov a akčných členov bez ohľadu na použitú technológiu, resp. výrobcu. Vyvinutý softvér bude v rámci projektu otestovaný v troch aplikačných oblastiach – inteligentné budovy, eHealth aplikácie a poľnohospodárstvo.

Projekt od svojho začiatku projektu v r. 2006 úspešne absolvoval dve medzinárodné oponentúry, súčasťou oponentúry v r. 2008 bola aj praktická demonštrácia systému HYDRA v oblasti automatizácie budov prostredníctvom nasledovného scenára. Systém HYDRA rozpozná, že v dome došlo k poruche systému vykurovania, informuje o poruche majiteľa a zároveň skoordinuje celý proces opravy tohto zariadenia – kontaktuje firmu, ktorá má na starosti údržbu, tá zašle servisného technika (vybraného podľa typu hlásenej poruchy). Majiteľ bytu pomocou mobilného telefónu zašle servisnému technikovi prístupový kód (s časovo obmedzenou platnosťou) k otvoreniu dverí domu. Technik po vstupe do domu diagnostikuje poruchu, pripojí sa k internetu a stiahne nový ovládač pre systém kúrenia. Po ukončení opravy technik zašle správu svojej firme, že zariadenie bolo úspešne opravené. Firma prostredníctvom SMS správy informuje majiteľa a zároveň mu elektronicky pošle faktúru. Táto demonštrácia získala na Mobile Summit v Štokholme v júni 2008 druhú cenu v súťaži Best Demonstrator Award. Výsledky projektu HYDRA boli prezentované na viacerých medzinárodných konferenciách, napr. v septembri 2008 na medzinárodnej konferencii „Internet of Things & Services“ v Sophia Antipolis, Francúzsko. Ïalšie informácie o projekte sú na web stránke projektu http://www.hydramiddleware.eu.

Kontakt:
prof. Ing. Tomáš Sabol, CSc., [email protected], tel.: (055) 602 3259, 602 3258


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/