(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Činohra ŠD uvedie v premiére Katarínku z Heilbronnu
@ Kultúra -> Divadlo     Nov 12 2008 - 11:37 GMT
(SITA) – Činohra košického Štátneho divadla uvedie v piatok premiéru inscenácie Katarínka z Heilbronnu nemeckého dramatika Heinricha Kleista. „Je to prvá premiérová inscenácia činohry, ktorá na veľkom plátne rozohráva legendu o láske. Súčasne je to veľká príležitosť pre nového člena činohry Petra Čižmára a herečku Tatianu Polákovú, ktorí stvárňujú hlavné postavy, ale aj hosťujúceho režiséra Viktora Kollára,“ uviedol dnes na tlačovej besede umelecký šéf činohry Jozef Úradník. Dodal, že z divadelného hľadiska je Kleistova hra inšpirujúca aj v 21. storočí. Nesie v sebe ironickú grotesku aj lyrickú báseň, a táto viacznačnosť neustále provokuje divadelníkov novými možnosťami inscenačného výkladu. „Očakávame, že diváka táto romantická hra zaujme, napriek dnešnej svetom vládnucej racionalite, pragmatickosti,“ povedal Úradník.

„Katarínka z Heilbronnu patrí do zlatého fondu svetovej drámy, hoci je na Slovensku pomerne neznáma, keď ju svojho času naštudovalo nitrianske divadlo. Hra je z prelomu osemnásteho - devätnásteho storočia. Kleista objavilo až 20. storočie a napriek tomu, že hra má už takmer dvesto rokov, má čo povedať aj dnešným divadelníkom – hercom, ale i divákom,“ povedal dramaturg Martin Gazdík. Hra kladie pomerne veľké nároky aj na diváka, lebo nejde o jednoduchú hranú rozprávku, ale autor zabieha hlboko do zákutí myslí a duší postáv, do ich imaginárneho sveta. Toto skúmanie však zároveň dáva veľký priestor na rozohranie emócií hereckých postáv.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/