(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Prešove budú znieť byzantské chorály
@ Kultúra -> Podujatia     Nov 27 2008 - 17:48 GMT
(SITA) – Deväť našich a dva zahraničné zbory predvedú svoje spevácke umenie na 17. ročníku Medzinárodného festivalu duchovných piesní byzantského obradu počas tohto víkendu v Prešove. Podujatie pod záštitou komisára Európskej únie Jána Figeľa sa bude konať v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. Program sa začne už v piatok o 17:00 archijerejskou svätou liturgiou, ktorú bude celebrovať gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Počas obradu bude spievať najmladší prešovský spevácky zbor Hlahol.

V sobotu od 14:00 v dvoch časových predeloch sa predstaví všetkých 11 zborov, medzi ktorými budú aj hostia z českého Brna a srbského Ruského Kerestúra. Do Prešova prídu aj spevácke zbory z Bratislavy, Vranova nad Topľou, Stropkova, Svidníka a Košíc.

Prešovský zborový spev budú reprezentovať tri byzantské zbory – zmiešaný Gréckokatolícky katedrálny zbor sv. Jána Krstiteľa, ktorý je najstarším, Zbor svätého Romana Sladkopevca zložený z bohoslovcov a zmiešaný zbor Hlahol. Spievať sa bude hlavne v staroslovienčine, čo je cirkevno-slovanský jazyk východného obradu.

Ako informovala organizátorka festivalu Valéria Hricovová, Byzanské chorály sa spievajú zásadne bez sprievodu hudobných nástrojov, čo je náročnejšie na interpretáciu. Je to typické pre východný obrad. Festival sa koná každý párny rok s medzinárodnou účasťou, v nepárnom roku sa predvedú iba domáce zbory. Pôvodne sa v jeho organizovaní striedali mestá Prešov a Košice, posledné ročníky sa konajú iba v Prešove. Doteraz sa na všetkých ročníkoch zúčastnilo okolo sto zborov. Účastníci dostanú Pamätné listy podpísané arcibiskupom Babjakom. Festival finančne podporilo ministerstvo kultúry sumou 200-tis. Sk (6 638,78 €).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/