(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Fínske umelecké sklo - Finnish Glass Art 2000 - 2005
@ Kultúra -> Výstavy     Dec 02 2008 - 12:16 GMT
Východoslovenská galéria v Košiciach, pripravila pre návštevníkov atraktívnu výstavu- Fínske umelecké sklo. Vernisáž sa uskutoční 4.12. 2008 o 18.00 hod. vo Východoslovenskej galérii, Hlavná 27. Výstava potrvá do 2.2. 2009. Putovná výstava „Fínske umelecké sklo 2000 – 2005“ je výberom prác prezentovaných aj na výstave „Fínske sklo žije 5“. Svoju púť odštartovala vo Francúzsku, pokračovala v Holandsku, Poľsku, Turecku, Lotyšsku a Nemecku, odkiaľ prichádza do Košíc.


Fínske umelecké sklo / Finnish Glass Art 2000 – 2005/ Putovná výstava Fínskeho sklárskeho múzea

Dizajn fínskeho skla je v súčasnosti celosvetovo známy a to najmä počnúc druhou polovicou 20. storočia, keď si získal uznanie vďaka dizajnérom ako Kaj Franck, Timo Sarpaneva a Tapio Wirkkala. Vplyv 50-tych rokov minulého storočia, zlatého veku dizajnu fínskeho skla, je zjavný aj v pozadí dizajnu a umenia dnešných čias.

Sklárske umenie si do širšieho povedomia Fínov našlo cestu len nedávno. Na základe silnej dizajnérskej tradície a vládnucej ekonomickej situácie v krajine je umelecká tvorba v tejto sfére silne zviazaná so samotným dizajnom.

Či už ako dizajnéri pracujúci pre sklárske dielne vo voľnej súčinnosti s priemyselným odvetvím, či ako umelci vo svojich ateliéroch vytvárajú vlastné, jedinečné série diel sklárskeho umenia.

Katalóg vydaný k výstave obsahuje štúdie z minulosti fínskeho skla ako východiská k prítomnosti a štúdie špeciálnych techník používaných v sklárskom umení dnes.

Fínske sklárske múzeum je špeciálne národné múzeum sústreďujúce sa predovšetkým na dokumentáciu vývoja fínskeho skla. Výsledkom zberateľského úsilia je séria výstav fínskeho skla pod titulom „Fínske sklo žije“, ktoré spolu s katalógom zaznamenávajú hlavné zmeny vo vývoji počas uplynulých dvoch desaťročí. Sklársky priemysel nadobudol sústredenejší a medzinárodnejší charakter, vzdelávanie a výučba v odbore vzrástla, zvýšil sa počet tvorcov sklárskeho umenia v oblasti.

Výstava „Fínske sklo žije 5“ mapovala tvorbu v rokoch 2000 – 2004. Zúčastnení autori sú dizajnéri, umelci a nezávislí výrobcovia, všetci zaoberajúci sa profesionálne sklom v jeho rôznych podobách.

Zúčastnení autori :
Anne Aalto, Kari Alakoski, Hans-Cristian Berg, Markus Eerola, Tuomas Ervamaa, Brita Flander, Mary-Jane Gregory, Alfredo Häberli, Liisa Ikävalko, Sara Ilveskorpi, Jukka Isotalo, Alma Jantunen, Viola Karvinen, Päivi Kekäläinen, Pirjo Kivimäki-Krouvila, Ninna Kjällman-Kukla, Klaus-Tuomas Kopu, Juha Kortevuori, Susanne Koskimäki, Harri Koskinen, Esko Kurvinen, Nathalie Lahdenmäki, Antti Lampisuo, Riikka Latva-Somppi, Johanna Lehto, Jaakko Liikanen, Joni Liukkonen, Reima Maaronen, Tarmo Maaronen, Pertti Meriläinen, Pertti Metsälampi, Camilla Moberg, Kazushi Nakada, Kerttu Nurminen, Rosa Ortega Grönlund, Pekka Paunila, Anu Penttinen, Martti Peräluoma, Markku Piri, Johannes Rantasalo, Ristomatti Ratia, Auli Rautiainen, Timo Rytkönen, Anucha Saenglab, Gina Salaris, Säde Salmi-Nykopp, Markku Salo, Mitsuru Sato, Scroderus Anna, Satu Siimes, Jari-Matti Solin, Nanny Still, Taru Syrjänen, Kirsti Taiviola, Oiva Toikka, Jan Torstensson, Minna Tuohisto-Kokko, Heikki Ulvi, Juha Valkonen, Vesa Varrela, Miia Virtasalmi


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/