(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poslanci nevyhoveli protestu prokurátora
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 10 2008 - 12:29 GMT
(SITA) – Košické mestské zastupiteľstvo dnes nevyhovelo protestu prokurátora, ktorý označil vyberanie jednorazového príspevku pri prijatí a umiestnení občana do domova dôchodcov s celoročným pobytom vo všeobecne záväznom nariadení mesta o úhradách za poskytovanie sociálnych služieb za protiústavné. Naďalej teda platí, že domovy budú môcť od uchádzačov o prijatie vyberať poplatky od 15 000 až do 55 000 Sk (498 - 1 826 €) v závislosti od toho, aký byt či dom uchádzač vlastnil posledných päť rokov. Prokurátor na základe tohto stanoviska mestského zastupiteľstva môže podať žalobu na súd a žiadať zrušenie tohto všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

Tento bod vyvolal vášnivú diskusiu medzi poslancami. Proti vypusteniu poplatku z VZN boli najmä poslanci pravice a ako povedal jeden z nich, nech súd rozhodne, či je alebo nie je VZN v súlade so zákonom. Poslankyňa Mária Gamcová (Slobodné fórum) oponovala, že takéto poplatky nemajú mnohé mestá a zo svojho VZN ho na nedávnom rokovaní vypustili aj poslanci KSK.

Poslanci mali k dispozícii dva alternatívne návrhy uznesenia. Napokon neschválili návrh uznesenia, že súhlasia s protestom prokurátora a rušia VZN, za tento návrh totiž hlasovalo len jedenásť poslancov, dvaja boli proti a 29 sa zdržalo. Ako konštatoval primátor František Knapík, tým schválili druhú alternatívu, že nevyhovujú protestu prokurátora a netreba už o tom viac hlasovať.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/