(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rodičia musia zapísať dieťa do školy v stanovenom termíne
@ Aktuálne -> Školstvo     Dec 10 2008 - 12:33 GMT
(SITA) - Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách prijali dnes poslanci na rokovaní košického mestského zastupiteľstva. VZN pripravilo mesto v zmysle nového školského zákona. VZN stanovuje termín zápisu na prvý piatok a prvú sobotu po 15. januári, aby bol zápis vykonaný pred povinnosťami spojenými s ukončením prvého polroka.

Zákon povoľuje vykonať zápis v lehote od 15. januára do 15. februára a mesto bolo povinné stanoviť konkrétny termín zápisu. Podľa schváleného znenia môžu rodičia zapísať školopovinné dieťa aj na inú školu ako spádovú v školskom obvode svojho bydliska, ale riaditelia sú povinní prednostne prijímať na školu žiakov zo svojho školského obvodu. Pri prijatí žiakov z iných obvodov prihliada riaditeľ na kapacitné možnosti školy a na dodržiavanie počtu žiakov v triedach.

Nezapísanie dieťaťa do školy je priestupkom, za ktorý hrozí pokuta až do 10 000 Sk (332 €), ktorú môže uložiť mesto zákonnému zástupcovi dieťaťa, ak zistí, že zákonný zástupca dieťaťa neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku.

Problém s dodržaním tohto VZN bude zrejme u rodičov košickej mestskej časti Luník IX. Niektorí rómski rodičia si tu totiž zvykli prihlasovať deti do školy až koncom leta alebo dokonca až v septembri.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/