(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Počet volaní na Linku dôvery a Linku nádeje stúpa
@ Aktuálne -> Zdravie     Dec 15 2008 - 12:33 GMT
(SITA) – Od začiatku roka uskutočnili pracovníci Linky dôvery a Linky nádeje, ktoré prevádzkuje košická Fakultná nemocnica L. Pasteura FNLP zhruba 6 300 hovorov. Agentúru SITA informovala hovorkyňa FNLP Jaroslava Oravcová. "Vlani evidoval 6 142 volaní a predvlani 4 650, takže je zjavné, že počet volaní rastie. Najčastejšie volajú ľudia vo veku tridsať až štyridsať rokov, najmä ženy, ktoré trápia rôzne problémy vo vzťahoch, hlavne nevera alebo samota, napriek tomu, že majú partnerov,“ uviedla Oravcová a dodala, že na známe číslo volajú ľudia z celého Slovenska, dokonca aj z okolia Bratislavy, kde podobná linka nie je v prevádzke. Objavujú sa aj telefonáty zo zahraničia.

V predvianočnom čase pribúdajú volania na Linku nádeje a Linku dôvery, ktoré sú k dispozícii nonstop. Volajú hlavne opustené ženy a starší ľudia, pretože v očakávaní sviatkov rastie pocit osamelosti. Veľakrát riešia aj finančné problémy – trápi ich skutočnosť, že svojim blízkym nemôžu pripraviť Vianoce, ako by si želali. "Zúfalí klienti siahajú po telefóne aj počas sviatkov - vlani zaznamenali pracovníci Linky dôvery počas Štedrého dňa 21 hovorov a na Linku nádeje volalo 14 ľudí,“ informovala Oravcová.

"Problémy za nikoho síce nevyriešime, ale sme oporou vo chvíli, keď sa ľudia cítia bezradní a nevedia, čo ďalej,“ hovorí Emília Kučerová, zdravotná sestra so špecializáciou v odbore psychológie, s ktorej hlasom sa stretávajú volajúci na Linke dôvery.

Krízové situácie a rodinné problémy, ktoré vyžadujú väčší priestor, riešia obyčajne pracovníci Linky nádeje. Podľa slov jej vedúceho ¼udovíta Beleša volá na túto linku aj veľa mužov, pretože aj tí občas potrebujú pomoc a ochranu pri partnerských konfliktoch.

Linka dôvery má telefónne číslo 055/ 622 2323. Kontakt na Linku nádeje je: 055/ 644 1155.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/