(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
BASKETBAL-EL: Košičanky s Vilniusom o 3. miesto v D-skupine
@ Aktuálne -> Šport     Dec 16 2008 - 13:18 GMT
(SITA) - Basketbalistky Maxima Broker Košice čaká v stredu záverečné vystúpenie v skupinovej fáze Euroligy. Na palubovke Infiniti Arény privítajú od 17.30 h v priamom súboji o konečné tretie miesto v D-skupine litovského šampióna TEO Vilnius. Oba tímy majú na konte 5 víťazstiev, takže matematika je jednoduchá: kto v stredu večer zvíťazí, obsadí v skupine 3. miesto, porazený skončí štvrtý.

Prvé miesto v D-skupine patrí Spartaku Moskovská oblasť a druhá priečka Fenerbahce Istanbul a to bez ohľadu na výsledky posledného 10. kola základnej časti. "Na zápas sme sa dobre pripravili a máme v ňom jediný cieľ - víťazstvo," konštatoval tréner slovenského majstra Štefan Svitek. Košičanky majú čo odplácať litovskému tímu. V prvom vzájomnom zápase na vo Vilniuse podľahli výrazným 23-bodovým rozdielom (49:72), keď ešte po polčase bola remíza 25:25. "Vilnius vynikajúco doskakoval pod naším košom. Navyše sme stratili veľa lôpt. To sa v stredu nesmie zopakovať a takýchto chýb sa musíme vyvarovať. Vilniusu nesmieme dať šancu na viac ako jednu strelu. Po nej musíme doskočiť loptu a pokúšať sa o rýchle protiútoky," naznačil recept na úspech košický lodivod.

Litovský majster nepoznal v aktuálnej sezóne ešte v domácej ligovej súťaži premožiteľa. Cez víkend mal voľno, a tak sa mohol naplno sústrediť na nasledujúci zápas Euroligy. V tejto súťaži však Litovčanky striedajú veľmi dobré výkony (šokujúce víťazstvo nad suverénnym Spartakom Moskovská oblasť 72:64) s nečakanými zakopnutiami. Takými boli domáca prehra s Fenerbahce (56:64), no najmä minulotýždňová prehra v talianskom Schiu (69:88). V kádri Vilniusu dominuje trojica Američaniek: rozohrávačky Lindsey Wilsonová, Noel Kuinová (hrajúca s bulharským pasom) a pivotka Crystal Langhorneová spolu s litovskou legendou 36-ročnou Jurgitou Streimikyteovou.

"Všetky sú nebezpečné, trávia na palubovke najviac času, tvoria hru Vilniusu, a tak ich nesmieme ani na chvíľu podceniť. Musíme sa zmobilizovať a podať koncentrovaný výkon od prvej minúty," hodnotil kvality súpera Š. Svitek. Na rozdiel od Vilniusu, jeho zverenky absolvovali po nervydrásajúcej ceste z Moskvy s príchodom domov vo štvrtok dopoludnia už v piatok predohraný duel slovenskej extraligy s prešovským nováčikom, ktorému nadelili stovku (104:61). Zdravotný stav hráčok zďaleka nie je úplne optimálny.

"Číkošová má od nedele seknuté v chrbte a u Jurčenkovej pretrvávajú bolestivé problémy s pätou. Je možné, že v jej prípade bude vo veľmi blízkej budúcnosti nasledovať operácia. Každopádne sa naši lekári pokúsia obe pripraviť tak, aby boli v stredu k dispozícii trénerovi. V poriadku však už je opuchnuté koleno Ivany Jalčovej, ktorá sa po dlhodobom zranení pomaly dostáva do zápasového rytmu," konštatoval generálny manažér Maximy Broker Košice Daniel Jendrichovský. V zostave slovenského majstra bude zrejme opäť chýbať Linda Fröhlichová, ktorej dopingová kauza by sa mala doriešiť až v priebehu januára 2009.

V prípade stredajšieho víťazstva bude na Košičanky v osemfinále Euroligy čakať Španielsky šampión Ros Casares Valencia, prehra znamená súboj s ruským UMMC Jekaterinburg, tretím najlepším ruským tímom v uplynulej sezóne, ako aj účastníkom minuloročnej Final Four. "Verím, že v stredu vyhráme a naším súperom budú Španielky. Proti ním by sme mohli mať určitú šancu. Sú silné, ale my máme tiež kvalitný a skúsený tím a v športe je možné všetko," myslí si Š. Svitek. Jeho slová potvrdzuje minuloročné vystúpenie Valencie v Eurolige, keď jej nečakane pribuchli dvere do Final Four vo štvrťfinále hráčky Gambrinusu Brno, ktoré dokázali zvíťaziť v treťom rozhodujúcom zápase série dokonca na španielskej pôde (75:69). Podobne vidí situáciu aj Daniel Jendrichovský: "Obaja naši potenciálni súperi sú veľmi silní. Obaja ašpirujú na Final Four Euroligy a obaja majú veľmi silné kádre. Určitá výhoda je, že Valencia je bližšie."
Osemfinálové zápasy budú na programe na prelome januára a februára. Na prvý zápas pocestujú Košičanky v utorok 27. januára 2009, doma svojho súpera privítajú v piatok 30. januára a prípadný rozhodujúci tretí zápas by sa hral v stredu 4. februára opäť na palubovke súpera. Vzhľadom na veľmi krátky čas medzi prvým a druhým zápasom, ktorý bude skrátený ešte o nevyhnutnú cestu domov po prvom zápase, nebude hrať Maxima Broker Košice svoj osemfinálový zápas v Steel Aréne. "Na prípravu zápasu v Steel Aréne by nám zostali len dva dni, čo je na takúto akciu málo," doplnil generálny manažér slovenského majstra D. Jendrichovský.

Program záverečného 10. kola Euroligy v D-skupine, streda 17. 12. (začiatky stretnutí v SEČ):

Spartak Moskovská oblasť - Lattes Montpellier (16.00 h)
Fenerbahce Istanbul - Beretta Famila Schio (17.15 h)
Maxima Broker Košice - TEO Vilnius (17.30 h)
Aktuálny stav v D-skupine:
1. Spartak 9 8 1 784:561 17
2. Fenerbahce 9 6 3 653:681 15
3. Vilnius 9 5 4 598:598 14
4. KOŠICE 9 5 4 623:669 14
5. Schio 9 2 7 612:679 11
6. Montpellier 9 1 8 619:701 10


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/