(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
HOKEJ: Slováci sa so Švajčiarmi nemajú čím prekvapiť
@ Aktuálne -> Šport     Dec 18 2008 - 10:15 GMT
SITA) - Hokejisti Švajčiarska sú po Česku druhým najčastejším súperom slovenského reprezentačného tímu v ére samostatnosti. V piatok v Poprade a v sobotu v Košiciach sa oba výbery svojich krajín stretnú už v 42. a 43. vzájomnom zápase. Duely v AquaCity Arene a Steel Arene sa pred kamerami Trojky STV začínajú o 17.00 h.

Slováci majú šancu po roku prvýkrát zdolať krajinu helvétskeho kríža, posledné dva zápasy na Škoda Cupe vo februári v Lausanne i Nemeckom pohári v novembri v Mannheime vyhrali Švajčiari zhodne 2:1, druhý po samostatných nájazdoch. Slovenský výber sa z výhry nad alpskou krajinou naposledy tešil 15. decembra 2007 v Košiciach (6:2). Súboje oboch tímov sú väčšinou veľmi vyrovnané a končia sa najtesnejšími výsledkami. Mužstvá sa poznajú veľmi dobre, nemajú sa čím výraznejšie prekvapiť. Doterajšia bilancia je vzácne vyrovnaná, oba tímy vyhrali po sedemnásť vzájomných duelov.

Na rozdiel od novembrovej akcie v Nemecku má tentoraz tréner Ján Filc oveľa kvalitnejší a skúsenejší tím. Šancu dostávajú aj hráči pôsobiaci v ruskej lige. „Som veľmi rád, že prišli kvalitní hráči. Na tieto dva zápasy sme chceli dať dokopy silný tím, do mužstva začleniť aj z hráčov z ruskej ligy. Dúfam, že sa naša kvalita ukáže aj na ľade a vyhráme,“ želá si generálny manažér slovenskej reprezentácie Peter Bondra. Bývalý skvelý útočník si je však vedomý aj kvalít švajčiarskeho tímu, ktorý sa neustále zlepšuje. Pomáha mu k tomu aj to, že sa počas roka len minimálne obmieňa. Švajčiarsky kouč Ralph Krueger má kvalitu sústredenú predovšetkým v domácej súťaži. „V našom mužstve sú skúsení chlapci, ktorí už niečo na ľade dosiahli. Švajčiari sú silný a kvalitný súper, hrajú celý rok spolu, mená sa tam prakticky nemenia. Musíme sa dobre pripraviť, nebude to ľahké, ale verím, že budeme všetci spokojní,“ tvrdí Peter Bondra.
Okrem hráčov z Ruska sú v slovenskom tíme aj hokejisti pôsobiaci na Slovensku, v Česku, Nemecku, Švajčiarsku, Švédsku a Fínsku, odkiaľ však Jiøí Bicek pravdepodobne odchádza, keďže mu vypršal kontrakt v Jyväskylä. V tíme sa opäť stretáva brankárska dvojica Ján Lašák, Rastislav Staňa. Pre druhého bude košický duel znamenať návrat na materský ľad. „V Košiciach to bude vlastne moja seniorská premiéra. Odišiel som odtiaľ ešte ako mladý junior a seniorský zápas som tam ani nehral,“ hovorí Rastislav Staňa. Aj on si rovnako ako Bondra uvedomuje silu švajčiarskeho súpera. Proti hráčom spod Álp už gólman ruského Čerepovca hral niekoľkokrát. „Švajčiari sú dosť kvalitný súper. Hrajú fyzický a technický hokej. V Poprade uprednostnia fyzický a na širokom košickom klzisku sa budú chcieť presadiť asi technicky. Oba zápasy budú pre nás náročné a pre divákov atraktívne,“ predpovedá Rastislav Staňa.

V predvianočných dueloch budú návštevníci vidieť dva rozdielne typy hokeja. V Poprade pred sezónou zrekonštruovali ľadovú plochu a zúžili ju. V AquaCity Arene tak dochádza k častým osobným súbojom a hrá sa fyzickejší hokej. V Košiciach zasa klzisko striktne vyhovuje pravidlám IIHF, v Steel Arene sa bude hrať skôr technickejšie. Pre slovenských hokejistov by zmena nemala byť problémom, keďže na širších klziskách pravidelne hrávajú a na užších sa mnohí predstavili v minulosti počas svojho pôsobenia v zámorí.

Tréner švajčiarskej hokejovej reprezentácie Ralph Krueger priváža na Slovensko osvedčenú zostavu, v ktorej musel urobiť pred krátkym sústredením od pondelka a stredajšou prípravou s Nemeckom oproti pôvodným plánom urobiť štyri zmeny. Z rôznych dôvodov mu z kádra vypadli Matthias Bieber, Beat Gerber, John Gobbi a Thomas Nüssli, namiesto ktorých nominoval kvarteto Raphael Diaz, Matthias Joggi, Philippe Rytz a Valentin Wirz. Rytz sa reprezentačnej pozvánky dočkal prvýkrát v kariére. Premiéru v tíme helvétskeho kríža absolvujú počas tohto týždňa aj brankár Lukas Flüeler z Zürichu a útočník Emanuel Peter z Bielu. Väčšina z hráčov Švajčiarska sa predstaví aj na budúcoročných majstrovstvách sveta, ktoré organizujú práve

Švajčiari.
Nominácie:
Slovensko:
Brankári: Ján Lašák (HC Moeller Pardubice/ČR), Rastislav Staňa (Severstaľ Čerepovec/Rus.)

Obrancovia: Tomáš Malec (HC Oceláøi Tøinec/ČR), Ivan Švárny (HC Litvínov/ČR), Marcel Šterbák (HC Košice), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR), Michal Sersen (Slovan Bratislava), Tomáš Slovák (HC Augsburger Panthers/Nem.), Kristián Kudroč (Södertälje SK/Švéd.), Dominik Graňák (Färjestad BK/Švéd.)

Útočníci: Michel Miklík, Stanislav Gron, Rudolf Huna (všetci HC Košice), Juraj Mikúš (HK 36 Skalica), Peter Fabuš (HC Lasselsberger Plzeň/ČR), Martin Cibák (Södertälje SK/Švéd.), Tomáš Surový (HC Linköping/Švéd.), ¼ubomír Bartečko (Lulea HF/Švéd.), Juraj Kolník (Servette Ženeva/Švajč.), Ladislav Nagy (Severstaľ Čerepovec/Rus.), Branko Radivojevič, Štefan Ružička (obaja Spartak Moskva/Rus.), Marcel Hossa (Dinamo Riga/Lot.), Jiøí Bicek (JYP Jyväskylä/Fín.)

Realizačný tím: Peter Bondra (generálny manažér), Ján Filc (tréner), František Hossa, ¼ubomír Pokovič, Rudolf Jurčenko (asistenti trénera), ¼ubomír Lenár (technický vedúci), Aleš Dunajčík (kondičný tréner), Igor Tóth (videotréner), MUDr. Dalimír Jančovič (lekár), Michal Malina, Samuel Petráš (maséri)

Švajčiarsko:

Brankári: Marco Bührer (SC Bern), Lukas Flüeler (Zürich SC Lions).

Obrancovia: Goran Bezina (Servette Ženeva), Severin Blindenbacher, Mathias Seger (obaja Zürich SC Lions), Philippe Furrer (SC Bern), Patrick Von Gunten (Kloten Flyers), Raphael Diaz (Zug), Philippe Rytz (Bern)

Útočníci: Duri Camichel, Paul DiPietro (obaja EV Zug), Romano Lemm (HC Lugano), Thibaut Monnet (Zürich SC Lions), Emanuel Peter (EHC Biel), Martin Plüss, Marc Reichert (obaja SC Bern), Raffaele Sannitz (HC Lugano), Paul Savary, Morris Trachsler (obaja Servette Ženeva), Julien Sprunger (HC Fribourg Gottéron), Matthias Joggi (Langnau), Valentin Wirz (Fribourg-Gottéron).


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/