(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Harold a Maude v Štúdiu Štátneho divadla Košice - smiech cez slzy alebo naopak?
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 10 2002 - 10:36 GMT
Vynikajúca hra, skvelé obsadenie, výborný režisér!

Takto odvážne si dovolím pozvať divákov na dnešnú /28. september. 2001/ premiéru insenácie hry Colina Higginsa "Harold a Maude" v Štúdiu Štátneho divadla Košice /bývalý Smer alebo Staromestské divadlo/. Na košické pomery je to totiž naozaj niečo, čo sa oplatí vidieť. Priznám sa, keď som videla generálku, neubránila som sa smiechu ani slzám, a uvedomila si, ako nádherne sa dá v divadle prežiť niečo z vlastného života, resp. skonfrontovať si to, čo vidím na javisku s vlastným životom. Lebo verím, že v každej dobrej hre /inscenácii/ si každý nájde kus seba. Pomôžem si slovami Petra Altenberga: "...nechať sa uchvátiť životom ako v divadle... Divadlo života....najhlbšie divadlo!"

Ako ďalej uvádza bulletin, autor Colin Higgins nie je na Slovensku veľmi známy, lež jeho hra a film nakrútený podľa predlohy sú veľmi slávne. A dnešná inscenácia, ako som spomínala, si verím, takisto získa diváka. Svedčí o tom nielen meno samotného režiséra Petra Mankoveckého - vyhľadávaného autora scénickej a filmovej hudby, autora osemdesiatich kompozícií pre divadlo, majiteľa niekoľkých ocenení /1997/ za inscenáciu "Na koho to slovo padne"... Zaujímavé je tiež herecké obsadenie, ktoré si sčasti vybral Peter Mankovecký sám. A bingo!: Harolda stvárnil mladý talentovaný Alexander Bárta, pôvodom Košičan, absolvent košického Konzervatória, tiež herectva na VŠMU v Bratislave, momentálne žiadaný herec na voľnej nohe. V roli Maude uvidíte skvelú Kvetu Stražanovú. Ale nemenej zaujímavá, vlastne veľmi zaujímavá, je mladučká Lucia Jašková, mimochodom tiež Košičanka, absolventka košického Konzervatória, VŠMU v Bratislave. Hrala na viacerých slovenských scénach, momentálne je členkou súboru Divadla SNP v Martine. Prínosom pre predstavenie je určite Marián Kleis a Beáte Drotárovej sadla postava Haroldovej matky ako uliata. Scéna Štefana Hudáka je nerušivá - teda fajn a takisto kostýmy Aleny Agricolovej. Režisér hudbu nepripravil, "iba" vybral. Všetko do seba pekne zapadá...

Dovolím si vás na predstavenie pozvať ešte jedným Sokratovým výrokom, ktorý, myslím, vystihuje najhlavnejšiu myšlienku hry: "V každom človeku je slnko, len ho nechať horieť." V bulletine je mnoho ďalších výrokov a režisér k tomu povedal toto: "Keď sme zostavovali bulletin, dali sme tam tri základné heslá - sloboda, smrť, láska. Sú to témy, ktoré celou hrou najviac rezonujú..." A prečo siahol práve po tejto hre? "Keď som ju videl pred desiatimi rokmi v bratislavskej Astorke, veľmi sa mi páčila. Bola to hra, ktorá slúžila na preklenutie obdobia medzi komunizmom a... neviem, kde teraz žijeme... V tomto období sa stalo to, že ľudia prestali do divadla chodiť. A zrazu táto hra, ktorá hovorí o základných ľudských hodnotách, veľmi múdro a rozumne napísaná, do toho divadla diváka pritiahla. No a keď ma nedávno úplne čerstvý umelecký šéf činohry košického Štátneho divadla Roman Polák oslovil na spoluprácu, zhodnotili sme, že totuo hrou, divácky vďačnou, overeným titulom, sa nič pokaziť nedá. Okrem toho, je to veľká príležitosť pre všetkých zúčastnených - pre hercov, divákov... A nakoniec teraz, keď už sa vytrieskali všetky politické témy, muzikály a všetky tie boomy s červenými, modrými svetlami, teraz je ten správny čas na ľudský príbeh." Týmito slovami chce režisér iba zdôrazniť, že preňho je zaujímavý herec, ktorý hrá. Pani Kveta Stražanová na margo tohto ambiciózneho mladého muža povedala: "Stretla som veľkého kumštíra a človeka". No a to vám musí na pozvánku už stačiť. Príďte sa pousmiať na tragických situáciách, zasmiať sa cez slzy, pochopiť cez ne vlastnú radosť zo života.

Výstava Danice Hanákovej

Súčasťou dnešnej premiéry je aj výstava perokresieb výtvarníčky Štátneho divadla Košice Danice Hanákovej, ktorú nájdete vo foyeri divadla na druhom poschodí. Sami posúdite,koľko bohatstva sa v Danici Hanákovej skrýva.



(28.9.2001)
¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/