(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
POTÁPANIE VČERA A DNES
@ Kultúra -> Výstavy     Nov 06 2002 - 09:08 GMT
5. november - 24. november 2002

Slovenské technické múzeum
Výstava potápačskej techniky zo zbierok pána Petra Ferdinandyho / 1948 / spolu s výberom fotografií spod vody niekoľkých slovenských autorov a výberom filmov z Medzinárodného festivalu potápačských filmov - Vysoké Tatry.

Samotná výstava je rozdelená do niekoľkých tematických celkov predstavujúcich kompletnú výstroj potápačov z jednotlivých období, či už klasicky zásobovaných vzduchom z hladiny hadicami, počínajúc rokom 1964, cez potápačov s dýchacími prístrojmi umožňujúcimi nezávislý pohyb pod vodou s vlastnou zásobou vzduchu v tlakových fľašiach, až po dnešných technických potápačov potápajúcich sa so zmesami plynov do extrémnych håbok a časov.

Ïalej je tu predstavená pomerne veľká zbierka učebníc a kníh so zameraním na potápanie, z knižnice autora výstavy, doplnená katalógmi, potápačskými časopismi a dokladmi. Tematicky samostatná je časť týkajúca sa fotografovania pod vodou, doplnená dobovými a súčastnými fotografiami spod vody, ako aj amatérsky zhotovenými vodotesnými boxami pre fotoaparáty od rôznych konštruktérov. Samozrejmé je aj vystavenie potápačských doplnkov - nožov, håbkomerov, hodiniek a vývoja potápačských počítačov. Nachádzajú sa tu aj rôzne dýchacie automatiky, umožňujúce samotný pobyt pod vodou, ako aj iné pomôcky, umožňujúce pohyb a orientáciu potápača. Snáď najrozsiahlejšia je zbierka potápačských tlakových fliaš na zásoby vzduchu pod vodou, počnúc prvými používanými v bývalom Československu, až po dnešné, kde sa ako dýchacie médium používajú rôzne zmesi cez Nitrox po Trimix, prípadne i čistý kyslík, na skrátenie času na dekompresných zastávkach .

Výstava samozrejme nedokáže obsiahnuť a pokryť celý vývoj potápania u nás, no v kocke ukazuje to najzaujímavejšie, čo sa u nás pri potápaní používalo a používa i dnes.

Vhodne voleným doplnkom výstavy je ukážka z tvorby fotografií pod vodou, od autorov rôznej vyzretosti i rôzneho žánru. V neposlednom rade je to i prierez tvorby autorov videa pod vodou zo súťažných snímkov Medzinárodného festivalu potápačských filmov - Vysoké Tatry, amatérsky natočených a spracovaných, až po profesionálnu tvorbu.

Autor výstavy, pôvodom z Revúcej, pôsobí už niekoľko desiatok rokov ako inštruktor potápania s tromi hviezdami C.M.A.S. - Svetovej federácie potápačských organizácií, kde sa v rámci východného Slovenska podieľa na výcviku potápačov vo Zväze potápačov Slovenska. Patrí medzi inštruktorov s najvyššou potápačskou kvalifikáciou na Slovensku. Posledné roky pôsobí ako vedúci Potápačského centra ZPS - Vega Lubeník. Za roky svojej činnosti sa zúčastnil na výchove niekoľkých stovák potápačov na Slovensku. Potápal v rôznych lokalitách na Slovensku, v Čiernom, Jadranskom, Stredozemnom, Egejskom a Japonskom mori na Ïalekom východe. Jeho zatiaľ najrozsiahlejšia, v poradí už siedma výstava v priebehu rokov, predstavuje zbierku potápačskej techniky používanej pri výcviku potápačov, či už v bývalom Zväzarme alebo v armáde bývalej ČSSR, ktorú autor zozbieral za roky svojej činnosti, prípadne získal pre túto výstavu vďaka svojmu záujmu a dobrým stykom v potápačskej verejnosti doma i v zahraničí. Vďaka tomu si dovoľujeme prezentovať zatiaľ najväčšiu výstavu takéhoto typu na Slovensku, pokrývajúcu nielen bežne používanú potápačskú techniku v priebehu uplynulých rokov a dneška, ale i niektoré rarity, ktoré sa pri potápačskom výcviku na Slovensku bežne nevyskytovali.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/