(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstava v ŠVK
@ Kultúra -> Výstavy     Jan 14 2009 - 10:40 GMT
V Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach, Kultúrno-vzdelávacie centrum, Pribinova 1 otvorili včera výstavu „BIJE ZVON SLOBODY“. REVOLUČNÉ ROKOY 1848-1849 NA SLOVENSKU.

Výstava je zostavená z dokumentov v knižničnom fonde ŠVK v Košiciach k 160. výročiu revolučných rokov 1848-1849 na Slovensku. Názov podľa veršov z básne J. M. Hurbana „Bije zvon slobody“. Jedenásť výstavných panelov približuje návštevníkom prostredníctvom publikovaných dokumentov udalosti spadajúce do obdobia národného obrodenia, užšie v časovom úseku od novembra 1847 do konca roka 1849

Je to určite jedno z prelomových období slovenskej histórie. Na jar 1848 sa po prvý raz objavili slovenské národné symboly... Po prvý raz v dejinách predložili štúrovci slovenskú otázku pred medzi¬národné slovanské fórum v Prahe, žiadali uznanie práva na národno-politickú existenciu... Vznikali manifesty požadujúce uznanie samobytnosti slovenského národa a jeho rovnoprávnosti s ostatnými... väčšina štúrovcov zamenila pero za meč a aktívne sa zúčastnila na politickom živote. Mnohí potom tieto deje a udalosti podrobne zaznamenali.

Na výstave je mnoho obrazového materiálu, podobizne súdobých vzdelancov, zvečnené známymi maliarmi, texty výziev a manifestov, žiadostí a prosbopisov, revolučné básne, do ktorých básnici vkladali svoje priania, pocity a nálady. Zaujímavé sú postrehy J. M. Hurbana z metropoly východného Slovenska. Vo vitrínach je ukážka z literatúry vo fonde ŠVK v Košiciach i niekoľko dobových tlačí. Návštevníci výstavy, keď sa vnoria sa do atmosféry dvoch búrlivých rokov v polovici 19. storočia, istotne získajú mnohé zaujímavé informácie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/