(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jelinkovej Nora nenechá diváka chladným
@ Kultúra -> Divadlo     Jan 21 2009 - 12:06 GMT
(SITA) – Činohra Štátneho divadla Košice uvedie v piatok slovenskú premiéru hry Čo sa stalo, keď Nora opustila manžela alebo Opory spoločností z pera rakúskej kontroverznej dramatičky a nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinek. Ako uviedol dramaturg Martin Gazdík, na Slovensku ide o premiérové uvedenie len druhého diela tejto významnej rakúskej dramatičky, ktorá najmä v nemecky hovoriacich krajinách a pravicových kruhoch vzbudila svojimi dielami mimoriadne pobúrenie.

"Jelinkova je kontroverzná autorka a jednoznačne sa hlási k feminizmu a z týchto pozícií kriticky pozerá na svet, spoločenské dianie. Z tohto zorného uhla ich tvrdo kritizuje vo svojich dielach. V hre Nora autorka rieši, či môže žena nájsť uspokojenie a vlastnú sebarealizáciu v rámci patriarchálne založenej spoločnosti, ak odíde od manžela a najmä detí,“ hovorí Gazdík. Podľa jeho vyjadrenia "nechcú vyvolávať škandál, ale táto hra nenechá diváka chladným a núti ho uvažovať, zamýšľať sa“. Jelinkovej prvotina Nora bola uvedená sto rokov po Ibsenovej, a je jej akýmsi voľným pokračovaním.

"Scéna je minimalistická a celá hra v našom ponímaní je postavená na výkonoch hercov. Už samotný Jelinkovej text kladie na hercov mimoriadne vysoké nároky, pretože v hre používa rôzne štýly. Navyše hra má viacero rovín vrátane skúmania mocenských pozícií v rámci rodiny a spoločnosti,“ povedal režisér Ján Šimko, ktorý zveril titulnú rolu herečke ukrajinského divadla A. Duchnoviča v Prešove Vladimíre Brehovej a rolu konzula Eugenovi Libezňukovi. Doložil, že Brehovú vybral aj preto, lebo absolvovala inú dramatickú školu – študovala v Kyjeve - a ani jej slovenčina nie je v Záborského štýle, podobne ako u Libezňuka či herca spišskonovoveského divadla Petra Čižmára.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/