(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
BASKETBAL-EL: Košičanky v osemfinále v utorok proti Valencii
@ Aktuálne -> Šport     Jan 26 2009 - 13:06 GMT
V utorok o 21.30 h čaká na basketbalistky slovenského majstra Maxima Broker Košice vrchol sezóny v podobe prvého z minisérie zápasov osemfinále Euroligy proti španielskemu šampiónovi Ros Casares Valencia
(SITA) - V utorok o 21.30 h čaká na basketbalistky slovenského majstra Maxima Broker Košice vrchol sezóny v podobe prvého z minisérie zápasov osemfinále Euroligy proti španielskemu šampiónovi Ros Casares Valencia. Pre Košičanky, ktoré sa do osemfinále prebojovali z 3. miesta v základnej D-skupine Euroligy so šiestimi víťazstvami - po dve proti talianskemu Sciu a francúzskemu Montpellier a po jednom proti lotyšskému Vilniusu a tureckému Fenerbahce Istanbul, keď si ani raz si nedokázali poradiť len so Spartakom Moskovská oblasť, je to najväčší úspech v histórii klubu na medzinárodnom fóre. Postupom zo skupiny splnili cieľ a krok navyše by bol príjemným prekvapením.

Majster Španielska posledných dvoch rokov Ros Casares Valencia má podstatne vyššie ambície siahajúce minimálne do Final Four. Osem víťazstiev v základnej C-skupine mu však stačilo len na druhé miesto za ruským Jekaterinburgom, ktorému najprv v Rusku podľahol o osem bodov a rovnakým rozdielom nad nimi triumfoval doma. Na druhé miesto ho odsunula nečakaná prehra s pražskými vysokoškoláčkami. V španielskej lige sú Ros Casares po 16. kole na čele súťaže, jedinú prehru zaznamenali so svojím najväčším súperom a tiež osemfinalistom Euroligy - tímom Halecon Avenida Salamanca na jeho pôde. V kádri má tri hráčky hrávajúce americkú WNBA - Brazílčanku Eriku De Souzovú a Američanky DeLishu Miltonovú-Jonesovú a Candice Wigginsovú, ktorá bola najlepšou striedajúcou basketbalistkou WNBA v roku 2008 a v decembri nahradila vo Valencii svoju krajanku Roneeku Hodgesovú. Ïalšími legionárkami sú Češky Jana Veselá a Ivana Večeøová, Slovinka s talianskym pasom Dubravka Dačičová a Ruska uzbeckého pôvodu s gréckym pasom Jelena Tornikidouová. Kľúčovú pozíciu má v tíme aj dvojica španielskych reprezentantiek Amaya Valdemorová a Elisa Aguilarová, ktorá tiež hrávala v zámorskej WNBA. Najväčším úspechom Valencie bolo finále Euroligy v roku 2007, keď podľahla Hejkovej Spartaku Moskovská oblasť (76:62).

Novou posilou španielskeho klubu sa stala pred začiatkom aktuálnej sezóny aj slovenská basketbalová pivotka, 19-ročná Regina Palušná. Zranenie kolena a následná operácia jej však zatiaľ neumožnili štart v drese Valencie. "Videla som počas svojho decembrového pobytu v Španielsku niekoľko zápasov svojho klubu. Najviac na mňa zapôsobila Američanka DeLisha Miltonová-Jonesová. Je to výborná basketbalistka, ktorá disponuje viacerými spôsobmi streľby a dokáže meniť rytmus hry. V kádri Ros Casares je niekoľko zahraničných legionárok, videla som v akcií obe Češky - Janu Veselú aj Ivanu Večeøovú. Veľmi vhodne zapadli do kolektívu. Práve jeho sila je asi najväčšou výhodou Španielok. Základ tohto tímu je spolu už viac ako dva roky a je to cítiť na hre aj vzťahoch v družstve. Myslím si, že práve zohratosť a širšia lavička rozhodnú v prospech Ros Casares v dueli s Košičankami," prognózoval pre agentúru SITA jeden z najväčších talentov slovenského ženského basketbalu. Palušná si nechce nechať ujsť piatkový duel v Košiciach a v prípade tretieho zápasu v stredu 4. februára nebude chýbať v hľadisku ani v Španielsku. "Odlietam 1. februára do Valencie, kde budem pod dozorom osobného trénera pokračovať v rekonvalescencii po zranení. Zatiaľ ide všetko výborne. Koleno drží, nebolí. A vyzerá to tak, že by som už v apríli mohla nastúpiť na niekoľko duelov v drese môjho nového klubu," komentovala svoj zdravotný stav študentka 4. ročníka Športového gymnázia v Trnave, ktorá v januári úspešne zložila všetky skúšky a už ju čaká len marcová písomná a májová ústna maturita.

Podľa generálneho manažéra Maximy Broker Košice Daniela Jendrichovského si budú musieť jeho zverenkyne dať pozor na Španielku Amayau Valdemorovú: "Celá hra tímu Ros Casares sa točí okolo nej. Nebezpečné je aj duo Američaniek Miltonová-Jonesová a nová posila Wigginsová, ako aj Brazílčanka hrávajúca v WNBA Erika de Souzová." Hlavným nebezpečenstvom družstva Ros Casares Valencia sú rýchle protiútoky. "Hra Španielok sa po príchode trénera Ismaela Canta veľmi zrýchlila. Kvalitne doskakujú a okamžite idú do rýchlych protiútokov. Toto im nesmieme dovoliť. Ak chceme mať vo Valencii šancu, musíme predviesť vynikajúcu obranu a doskakovanie. Potrebujeme prinútiť Španielky hrať na našu postavenú obranu, kde by sa už mali presadzovať podstatne ťažšie," načrtol pre agentúru SITA možnú cestu k úspechu D. Jendrichovský. Problémy však spôsobuje Košičankám zdravotný stav kádra. "Daniele Číkošovej neumožnili cestovať dlhodobé problémy s chrbtom. Otázny je štart Ivany Jalčovej zotavujúcej sa z výronu členka. Chronické problémy s pätou Anny Jurčenkovej sa, bohužiaľ, opäť bolestivo prejavili v sobotňajšom extraligovom zápase. Pokúsime sa obe dať do utorka večera do poriadku. Ešteže sa Liron Cohenová zotavila z virózy," opísal zdravotné problémy svojich hráčok Daniel Jendrichovský. Na jeho tím čaká hektický týždeň. Po "domácom" zápase v sobotu v Starej ¼ubovni proti Rožňave (120:49) a nedeľnej príprave Košičanky odleteli do Valencie cez Zürich v pondelok ráno. Zápas má úvodný rozskok v utorok o 21.30 h v Pabellon Municipal Fuente de San Luis s kapacitou 9 000 divákov. Neskorší začiatok má na svedomí kolízia televíznych prenosov domácich zápasov oboch španielskych účastníkov osemfinále Euroligy Salamancy a Valencie, ktoré sa mali začínať v rovnakom oficiálnom čase o 20.30 h. Výprava Maximy Broker sa vráti domov v stredu vo večerných hodinách. V piatok ich čaká domáca odveta proti Ros Casares Valencia v Infiniti Aréne o 19.30 h. V nedeľu odcestujú do Bratislavy na extraligový duel proti Slovanu preložený zo soboty. Prípadný tretí zápas osemfinále Euroligy by ich čakal v stredu 4. februára o 20.30 h opäť vo Valencii.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/