(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košické domácnosti zaplatia za teplo menej, výnimkou je Šaca
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Feb 04 2009 - 13:26 GMT
(SITA) - Košické domácnosti zaplatia v tomto roku o 0,7 percenta menej za teplo ako vlani s výnimkou mestskej časti Košice – Šaca, kde cena stúpne. O cenách tepla dodávaného domácnostiam košickým mestským podnikom Tepelné hospodárstvo (TEHO) informovala dnes hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková. Ako uviedla, znamená to orientačne celkové zníženie ceny tepla o 0,7 % oproti roku 2008. V mestskej časti Košice – Šaca vzrastie cena tepla oproti vlaňajšku o 2,2 percenta. Pre ostatných odberateľov a konečných spotrebiteľov to znamená zvýšenie ceny tepla orientačne o 3,3 % oproti cene tepla v roku 2008.

Ako uviedla Mihoková, v rámci systému centrálneho zásobovania teplom v Košiciach a z plynových kotolní bude domácnostiam fakturovaná od 1. januára 2009 variabilná zložka ceny tepla pre domácnosti vo výške 0,03795 € /kWh, pričom táto cena je oproti poslednej cene tepla určenej spoločnosti TEHO s.r.o. na rok 2008 vyššia o 1,3 %. Dôvodom sú najmä vyššej ceny nakupovaného tepla od dodávateľa tepla Teplárne Košice a.s. Variabilná zložka ceny tepla pre ostatných odberateľov (okrem domácností) je stanovená vo výške 0,04066 €//kWh.

Fixná zložka ceny tepla s primeraným ziskom pre všetkých odberateľov je určená vo výške 152,34581 €/kW, čo je oproti roku 2008 menej o 3,2 %.

Pre odberné miesta v Košiciach - Šaci, zásobované teplom nakupovaným od spoločnosti Energobyt s.r.o. Humenné, bude fakturovaná variabilná zložka maximálnej ceny tepla pre všetkých odberateľov vo výške 0,02537 €/kWh, čo j oproti cene tepla určenej na rok 2008 zvýšenie o 13,9 %, a to najmä z dôvodu vyššej ceny nakupovaného tepla od dodávateľa tepla. Fixná zložka maximálnej ceny tepla s primeraným ziskom pre všetkých odberateľov je stanovená vo výške 163,29549 €/kW, čo je oproti cene určenej na rok 2008 menej o 5,8 %.

Ako pre agentúru uviedla manažérka pre marketing podniku TEHO Košice Monika Mercová, TEHO nemá uzatvorené zmluvy s jednotlivými domácnosťami, ale s bytovým podnikom a ostatnými spoločenstvami vlastníkov bytov alebo správcovskými organizáciami, ktorým fakturuje poplatky za dodané teplo. Tieto organizácie sledujú a robia odpočty spotrebovaného tepla podľa jednotlivých bytov, na základe ktorých platia domácnosti.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/