(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Osvetové stredisko pripravilo výstavu fotografa Černého
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 10 2009 - 13:29 GMT
(SITA) - Krajské osvetové stredisko (KOS) Košice v spolupráci s košickým klubom fotografov K-91 pripravilo pri príležitosti životného jubilea fotografa Mira Černého jeho autorskú výstavu. Ako agentúru SITA informovala odborná pracovníčka KOS Helga Tomondyová, slávnostná vernisáž výstavy sa uskutoční 11. februára v priestoroch galérie KOS. Výstava potrvá do 6. marca.

Miro Černý vyštudoval právo a pracuje ako advokát. Fotografii sa venuje od strednej školy a fotografické vzdelanie absolvoval v Inštitúte tvorivej fotografie Sliezskej univerzity v Opave. Od roku 1986 je členom Zväzu slovenských fotografov (ZSF), v súčasnosti je členom jeho výboru, členom poradného zboru pri Národnom osvetovom centre (NOC) Bratislava a KOS Košice. Od roku 2003 je členom Slovenského centra fotografického umenia, ktoré je naším zástupcom vo FIAP, je predsedom jeho revíznej komisie. V roku 1992 mu Zväz slovenských fotografov (ZSF) udelil titul Autor ZSF, v roku 2004 získal titul AFIAP od Medzinárodnej federácie fotografického umenia so sídlom v Paríži a o dva roky neskôr mu ZSF udelil titul Majster ZSF. Černý doteraz pripravil päť autorských výstav v Košiciach, Poľsku a ČR, zúčastňuje sa na kolektívnych nesúťažných výstavách v rámci rôznych kolekcií s inými autormi. Vystavoval v Čechách, Číne, Francúzsku, Chorvátsku, Japonsku, Maďarsku, Nemecku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku a Španielsku.

Ako uviedla Tomondyová, Černý sa v tvorbe orientuje najmä na krajinu a architektúru. V jeho krajinárskych snímkach je často akási nostalgia, melanchólia. Vo fotografiách architektúry, ktorej venuje rovnakú pozornosť v interiéri i exteriéri, využíva širokouhlú optiku, s obľubou vytvára panoramatické kompozície. Konfrontuje v nich línie a tvary, čím vytvára veľmi pôsobivé zábery. Prezentuje sa nimi aj na spomínanej výstave slovenských nositeľov vyznamenaní FIAP – Slovenská retrospektíva, ktorá bola inštalovaná v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave pri príležitosti 29. svetového kongresu FIAP, v auguste 2008.

Jeho veľmi atraktívne a príťažlivé snímky boli často publikované v novinách i odborných časopisoch. Černého spolupráca s médiami sa však neobmedzuje len na publikovanie jeho fotografií, často do nich prispieva rôznymi článkami o fotografii. Jeho menom sú podpísané mnohé úvodné texty do autorských i kolektívnych katalógov.

Černý svoje bohaté teoretické a praktické skúsenosti odovzdáva ako lektor na rôznych školeniach a seminároch, či ako porotca rôznych celoslovenských a medzinárodných fotografických súťaží a salónov. Pričinil sa nielen o vznik Združenia košických fotografov K-91, ale ako jeho predseda aj výrazne prispieva k jeho aktivite a ďalšiemu napredovaniu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/