(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Hodina vedy – Košické výpravy do vesmíru
@ Aktuálne -> Školstvo     Feb 10 2009 - 15:17 GMT
V každodennom behu života si takmer neuvedomujeme, že naším životným prostredím nie je len planéta Zem, ale je ním celá Slnečná sústava, ba dokonca celý vesmír, kde prvé podmienky pre vznik života začali už „Veľkým treskom“ pred 14-timi miliardami rokov. Aký zmysel má vysielať do vesmíru výskumné satelity ? Čo skúmajú vedecké satelity, na konštrukcii ktorých sa už vyše 30 rokov podieľajú pracovníci košického Ústavu experimentálnej fyziky SAV?

Do tejto pútavej témy nás uvedie Ing. Ján Baláž, PhD, člen Oddelenia kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Práca tímu tohto oddelenia je medzinárodne vysoko cenená a pravidelne sa objavuje aj na stránkach našich novín. Prednáška s názvom Košické výpravy do vesmíru odznie 12.2.2009 o 18:00 v aule A. Einsteina v Teledome na Timonovej ulici 27 v Košiciach. Prednášku doplní malá výstava kozmickej prístrojovej techniky a model čínsko-európskeho vedeckého satelitu Double Star TC-2, ktorý v súčasnosti pracuje na orbite Zeme. K dispozícii bude tiež niekoľko teleskopov, ktorými v prípade dobrého počasia budete môcť pozorovať planéty a hviezdy zimnej oblohy. Vstup je samozrejme zdarma.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/