(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
O škrtoch v rozpočte v dôsledku krízy budú rokovať mimoriadne
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 26 2009 - 17:23 GMT
(SITA) - Košickí mestskí poslanci na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva zmietli zo stola návrh na úpravu rozpočtu a viazanie výdavkov v objeme približne päť percent, keďže materiál neprerokovala rada starostov, pričom sa dotýka aj hospodárenia mestských častí a ani ďalšie komisie mestského zastupiteľstva. Poslanci však schválili, že sa problematikou škrtov rozpočtu budú zaoberať a uložili magistrátu vypracovať analýzu možných výpadkov príjmov mesta a na jej základe aj príslušné návrhy na redukciu výdavkovej časti.

Ako na stretnutí s novinármi uviedol primátor František Knapík, predpokladá, že k tomuto bodu zvolá do troch týždňov mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva. Doložil, že podľa doterajších informácií už je jasný výpadok v príjmoch z podielových daní vo výške približne päť percent, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje takmer päť miliónov eur. „Dnes však už rátame s tým, že tie výpadky budú vyššie nielen pokiaľ ide o príjmy z daní fyzických osôb, ale očakávame výpadky aj pri priamych daniach – napríklad dane za nehnuteľnosti, poplatkov za likvidáciu komunálneho odpadu a iných miestnych daní. Už vieme napríklad, že podnik Mestské lesy Košice zrejme neodvedie nájomné 331 939 eur, lebo ma málo objednávok na dodávky dreva,“ povedal Knapík.

Zastupiteľstvo schválilo návrh poslanca Eduarda Buraša na kreovanie krízovej komisie ako poradného orgánu zastupiteľstva a mesta, ktorej členmi budú okrem vedenia mesta a poslancov aj odborníci z finančnej a priemyselnej sféry. Primátor Knapík sa vyjadril, že komisia dostane na pripomienkovanie už aj návrh na reštrikcie mestského rozpočtu, o ktorom má rokovať mimoriadne mestské zastupiteľstvo. „Očakávam, že komisia príde s vlastnými návrhmi opatrení ako reagovať na ekonomickú krízu, ale aj napríklad s projektmi na elimináciu rastúcej miery nezamestnanosti,“ vyjadril sa Knapík.

Košickí mestskí poslanci na dnešnom rokovaní menili prvý raz tohtoročný rozpočet. Ide len o presuny medzi jednotlivými programami. Schválili, že v podprograme správa obecného úradu sa vo výdavkovej časti škrtne 17 875 €, ktoré sa použijú na financovanie Rómskej občianskej hliadky, ktorá bude fungovať na Luníku IX. Z rezervného fondu sa zasa zoberie 25 800 eur, ktoré sa použijú na rekonštrukciu Vrátnej ulice. Okrem toho 49 791 eur z podielových daní pripadajúcich na Luník IX bude účelovo viazaných pre projekt Rómska občianska hliadka. Poslanci schválili uvoľniť z kapitoly sociálne služby 3 500 eur, ktoré dajú mestu Bánovce nad Bebravou ako dar v súvislosti s tragickou nehodou v Polomke.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/