(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vlastníci lesov budú hovoriť o riešeniach dopadov krízy
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Mar 04 2009 - 13:36 GMT
(SITA) – Odpovede na otázky ako možno eliminovať dopady ekonomickej krízy na neštátnych vlastníkov lesa a navrhnúť možné riešenia je jedným z prioritných cieľov prvej medzinárodnej konferencie Lesy pre spoločnosť, ktorá sa uskutoční 10. marca v Košickej Belej. O dvojdňovej konferencii dnes na tlačovej besede informovali predseda Gemerského združenia vlastníkov neštátnych lesov Jozef Vlčák a riaditeľ Mestských lesov Košice Julián Tomaštík.

Medzi 120 účastníkmi konferencie budú zástupcovia ministerstva pôdohospodárstva, akademickej a výskumnej obce, zahraniční zástupcovia z Európskej konfederácie vlastníkov neštátnych lesov, odborníci z Česka, Rakúska ako aj odborníci z praxe. Organizátori očakávajú, že konferencia vypracuje aj konkrétne návrhy, ako pomôcť prekonať krízu. Podľa ich názoru jedným z možných riešení je podpora využívania drevnej hmoty na energetické účely - na výrobu tepla a elektrickej energie ako aj zvýšenie využitia dreva v stavebnom priemysle.

„Treba povedať, že dopady ekonomickej a hospodárskej krízy sú drastické na lesníctvo i drevársky priemysel a komplikujú život najmä vidieckemu obyvateľstvu. Podpísal sa pod to výpadok odbytu drevnej hmoty, na Gemeri klesla ťažba približne o polovicu a ceny o tridsať percent oproti prvému polroku minulého roka. Keďže príjmy z predaja drevnej hmoty nedokážu pokryť náklady na pestovateľskú činnosť v lese, až 50 percent vlastníkov od nej upúšťa. Mnohé píly už skrachovali,“ povedal Vlčák. Najťažšie dopady má kríza na vidiecke obyvateľstvo, kde dáva obživu mnohým ľuďom práve práca v lese a s drevom.

Ako uviedol Julián Tomaštík, v dôsledku toho klesá stav kmeňových pracovníkov, vlastníci si už neobjednávajú prácu živnostníkov. „Možno povedať, že v lesníctve doteraz ubudlo približne 20 percent pracovných miest. V Mestských lesoch Košice sme prepustili 13 percent zamestnancov. Očakávame, že nám prinesie úsporu nákladov vyše 338 tisíc eur. No už sme mestu Košice avizovali, že tohto roku nedokážeme zaplatiť ani nájomné vo výške 331 939 eur,“ uviedol Tomaštík.

Polovicu rozlohy lesov na Slovensku – okolo milióna hektárov, vlastnia neštátne subjekty. Približne 25 percent z tejto rozlohy majú v rukách rôzne spoločenstvá súkromných vlastníkov – urbárske spoločenstvá a komposesoráty. Lesy vo vlastníctve miest a obcí tvoria 12 percent, pričom košické mestské lesy sú najväčšie v SR a druhé najväčšie v Európe. Cirkev má vo vlastníctve šesť percent lesov a zvyšok je v rukách súkromných vlastníkov, informoval Vlčák. Podľa jeho hrubých odhadov k vlastníkom lesov patria zhruba dva milióny občanov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/